Aina syömässä

12.06.2013

LÖYTYYKÖ JOSTAIN SYÖTÄVÄÄ

Olohuoneen lattialla on sinisiä paperinpalasia ja foliosilppua. "Enkö ole sata kertaa sanonut, ettei mitään syötävää jätetä pöydille", Kaija huutaa ja raahaa Snuffea kohti keittiötä. Fazerin Sininen suklaalevy on kadonnut parempiin suihin ja kultainennoutaja Snuffe nuolee tyytyväisenä suupieliään. "Tiedättekö, että suklaa on vaarallista koirille, ne voivat kuolla siitä aiheutuvaan myrkytykseen", Kaija jatkaa kaivaessaan suolapurkkia kaapista. Hän työntää vedellä kostutetun suolapallon Snuffen kurkkuun ja 15 minuutin päästä suklaa tulee ulos samasta päästä kuin meni sisäänkin.

SUKLAAKO VAARALLISTA

Snuffen kokoiselle koiralle n. 1,5 kg maitosuklaata olisi voinut olla tappava annos, joten tällä kertaa perhe selvisi säikähdyksellä. Tumma suklaa on kuitenkin huomattavasti vaarallisempaa, sillä 30 kg painoinen koira voi menettää henkensä jo 120 grammasta tummaa suklaata. Muita koirille myrkyllisiä ruoka-aineita isompina annoksina ovat mm. ksylitoli, avokado, sipuli, vehnätaikina, rusinat ja viinirypäleet. Jos syömisestä on alle tunti, koiran voi oksennuttaa kostuttamalla 1-2 tl suolaa ja laittamalla se syvälle koiran suuhun. Suolaa ei kuitenkaan saa antaa lisää, vaikka koira ei oksentaisi, sillä runsas suolamäärä aiheuttaa natriummyrkytyksen. Jos syömisestä on reilusti yli tunti, koiralle voi antaa hiilitabletteja 2-8 g / kg.

ITSENSÄ AKTIVOINTIA

Pennut syövät poikkeuksetta kaiken minkä löytävät, eikä niille ole eroa sillä, onko ruoka pöydällä vai lattialla. Harjoittelemalla jätä-käskyä, voit opettaa koiralle, että lattiantasoa korkeammalta ei ruuan ottaminen ole sallittua. Harjoituksia pitää toistaa useita kertoja eri paikoissa taloa. Koirat oppivat nopeasti, että ihmisen läsnä ollessa ei saa ottaa ruokaa, mutta yksin ollessaan ne varastavat kaiken pöydiltä tai tyhjentävät keittiön roskiksen. Koirat työskentelevät mielellään ruuan eteen ja sen etsiminen ja tonkiminen on niille mielekästä aktivointia. Varasteluun voi puuttua rakentamalla koiralle ansa, esim. leipään kiinnitettyjen kolinatölkkien tai pöydälle asetetun Tattle Tale-laitteen avulla, joka hälyttää pienestäkin pöydän tärähdyksestä.

SEN TEKEE MIELI

Jos koiralle annetaan herkkupaloja pöydästä, sen on vaikea oppia yhdistämään koska pöydän antimet ovat myös sille tarkoitettuja ja koska ne ovat vain ihmisille. Kun suloinen nappisilmä seuraavan kerran kerjää pöydän vieressä, niin mieti seurauksia, joita voit aiheuttaa tarjoamalla koiralle pöydän antimia. Muutaman kerran pöydästä saanut koira, uskoo vakaasti, että sieltä annetaan jotain myöhemminkin ja opittu tapa sammuu hitaasti. Tätä voi verrata ihmisten hedelmäpelin pelaamiseen. Koukkuun jäänyt ihminen jatkaa pelaamista, vaikka voittoa ei tulisi pitkään aikaan. Jos olet joskus pelistä jotakin voittanut, uskot vakaasti, että voitat toistekin. Mitä kauemmin pelaat ilman palkkiota, sitä varmempi olet, että kohta on pakko onnistaa.

MUITA VAAROJA

Pöydiltä varastaminen on paitsi ikävä tapa, myös vaarallista. Eräässä perheessä soppakattila oli jäänyt hellan päälle perheen lähtiessä töihin. Koirat olivat onnistuneet saamaan kattilaa tavoitellessaan lieden päälle ja molemmat koirat kuolivat aiheuttamassaan tulipalossa. Toisessa perheessä ei huomattu grillistä kadonnutta puista varrastikkua ennen kuin tikku tuli koiran kyljestä ulos. Koira oli nielaissut tikun herkkuineen päivineen. Roskiksesta kaivetut kanan- tai porsaanluut voivat aiheuttaa haavaumia ruokatorvessa tai suolistossa. Raa'at juurekset taas voivat paloina aiheuttaa suolitukoksia. Ensiapuna terävien luiden syöntiin koiralle syötetään parsaa, joka kietoutuu terävien luiden ympärille. Suolitukokseen voi antaa parafiiniöljyä 5 ml / 10 kg.

RUOKAA JA RAKKAUTTA

Kun koiralle ei anneta ruokaa pöydästä, eikä se jaa yhteisiä ruokahetkiä ihmisten kanssa, se ei edes odota saavansa mitään ihmisten syödessä. Kun lisäksi järjestetään tilanteita, joissa jätetään ruokaa matalien pöytien reunoilla ja päästään oikea-aikaisesti estämään ruuan ottaminen, koira oppii, että pöytä ei ole sen ruokailupaikka. Arvioilta joka viides koira on ylipainoinen. Liikalihavuus lyhentää koiran elinikää aiheuttamalla sairauksia, kuten sydänvikaa, nivelvaivoja ja diabetesta. Älä seuraa ruokapussin kyljessä olevia annostusohjeita, vaan seuraa, että koiran kylkiluita ei näy, mutta ne tuntuvat helposti. Rakkauden määrää ei tulisi muutenkaan osoittaa koiralle syöttämällä sitä, vaan antamalla sille aikaa ja puuhastelemalla yhdessä sen kanssa.

Kirjoittaja: Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa