Eroahdistus

12.06.2013

AHDISTAA MUTTA OMISTAJAA VAI KOIRAA

"Mä en jaksa enää", nyyhkyttää Liisa puhelimessa kaverilleen Maijalle. "No, mitä se on tällä kertaa tehnyt", kyselee Maija, tietäen jo valmiiksi mistä puhutaan. "Se on repinyt sohvaa, järsinyt varret rikki uusista bootseistani ja repinyt suomi-englanti-sanakirjan pitkin olohuonetta tuhansiksi silpuiksi", tuhertaa Liisa vastaukseksi.

"Ei jumankauta, nyt tämä saa riittää", raivoaa Matti kotiin tullessaan.

Eteisessä on jättimäinen pissaläikkä ja makuuhuoneen matolla on kunnon keko sitä itseään. Näky ja haju ovat tuttuja, puhtaita mattojakaan ei enää varastosta löydy, tämä on ihan jokapäiväistä Matin perheen elämässä.

"Tämä on sitten toinen varoitus rouva Virtanen", sanoo talonmies Pikkarainen naama punaisena ja ojentaa lapun Terhin käteen. "Koiranne ulisee ja haukkuu joka päivä monta tuntia häiriten talon muita asukkaita. Seuraavasta varoituksesta tulee sitten häätö!"

Yhteisiä tekijöitä

Liisalla, Matilla ja Terhillä on paljon yhteistä, vaikka ei ensi lukemalta uskoisi. Kaikilla on tietysti koira ja jokaisen stressikäyrä heiluu huipussaan, mutta myös muussa elämässä löytyy yhteisiä tekijöitä.

Kunkin koira seuraa omistajaansa kotona lähes tauotta, vessaan, keittiöön, yläkertaan, mihin tahansa omistaja meneekin. Kenenkään koira ei koske luihin tai leluihin omistajan poissa ollessa, mutta kiinnostuu niistä omistajan kotiin tulon jälkeen. Kaikkien koirat viihtyvät omistajan lähellä ja niitä kuvaa sana "hellyydenkipeä". Lisäksi jokaisen koira muuttuu levottomaksi huomatessaan omistajan tekevän lähtöä.

Alussa nämä koirat eivät olleet vain iloisia omistajan tullessa kotiin, vaan suorastaan hysteerisiä onnesta. Ne ottivat omistajan vastaan pomppien ja riehuen.

Kunkin koira tekee ongelmakäyttäytymistä vain yksin ollessaan ja yksinoloajalla ei ole merkitystä. Sama tulos on sekä kaupassa käynnin, että työpäivän jälkeen, oli koira sitten yksin puoli tuntia tai kahdeksan tuntia. Koirat käyttäytyvät samalla tavalla myös, jos ne suljetaan eri huoneeseen omistajan kanssa, esimerkiksi yöksi.

Väärin tulkitut eleet

Nykyään nämä koirat eivät välttämättä enää tule vastaan yhtä innoissaan. Yleisesti ongelmakoirakouluttajan korvaan kajahtava lause on: "Kyllä se tietää tehneensä väärin, siitä näkee selvästi, että se häpeää, kun tulemme kotiin". Oikaistakoon nyt sitten tässä, että koira ei häpeä. Koiralle ei ole olemassa oikeaa ja väärää, joista se tietoisesti valitsisi väärän toiminnan ja myöhemmin katuisi tai häpeäisi valintojaan.

Ihmisten tulkitsemat häpeämis-eleet ovat koiran alistumiseleitä. Seinän viertä meno tai pää alhaalla paikalta liukeneminen ovat tulosta omistajan aikaisemmista reaktioista. Omistaja on kotiin tullessaan riehunut, huutanut, itkenyt tai heitellyt koiraa. Seuraavalla kerralla koira yrittää eleillään rauhoittaa sisään tulevaa omistajaa ja estää näin vihan purkauksia sitä kohtaan.

Kuvittele, että aviopuolisosi vetää sinua silloin tällöin ympäri korvia kotiin tullessaan. Muutaman kerran jälkeen alat olla varuillasi jo avaimen kääntyessä lukossa 'millähän päällä se tänään on'. Samanlainen olo on näillä koirilla. Koiran rankaiseminen kotiin tullessa vain pahentaa ahdistusta ja koirasta tulee entistä epävarmempi.

Ongelmana eroahdistus

Asioista on helpompi puhua, kun niillä on nimi. Liisan, Matin ja Terhin koirien ongelmaa kutsutaan eroahdistukseksi. Liisan koira ei tuhoa tavaroita Liisan kotona ollessa. Matin koira on sisäsiisti, jos joku perheenjäsenistä on paikalla, eikä Terhinkään koira hauku kuin yksin ollessaan. Koira siis ahdistuu erosta muuhun laumaan ja tämä purkautuu koiran temperamenttiin ja luonteeseen sopivalla tavalla. Koirat voivat ilmaista eroahdistusta joko tuhoamalla irtaimistoa, tekemällä tarpeet sisälle tai ääntelemällä. Oireet voivat ilmetä myös näiden yhdistelminä.

Tavaroita rikkova koira syö mieluiten voimakkaasti omistajalle tuoksuvia asioita. Sohva, jolla istumme, kengät, joita käytämme tai muut tavarat, joihin koskemme usein, saavat kyytiä. Seiniä tai mattoa koira syö yleensä läheltä sitä ovea, josta omistaja on poistunut. Tarpeita sisälle tekevä koira tekee ne heti yksin jäädessään, vaikka olisi juuri ulkoillut. Toinen koira perheessä harvoin helpottaa tilannetta, koska koira ahdistuu ennen kaikkea erosta ihmiseen. Tavallisimpia syitä eroahdistukseen ovatkin koiran liiallinen riippuvuus omistajaan ja koiran elämän tylsyys.

Terapiaa ja aivojumppaa

Eroahdistukseen on olemassa reseptilääke nimeltä Clomicalm. Tutkimusten mukaan lääke ei kuitenkaan yksistään auta, vaan sen ohessa on aina aloitettava käytösterapia.

Tarkempia ohjeita eroahdistukseen puuttumisesta saa ongelmakoirakouluttajilta ja joiltakin eläinlääkäreiltä.

Tärkeintä kaikissa ongelmissa on puuttua itse syyhyn, ei oireeseen. Haukkumiseen ei auta pelkkä sitruunapanta, koska se ei poista syytä miksi koira haukkuu. Koiran riippuvuuteen puututaan opettamalla koira olemaan erillään omistajasta myös kotona ollessa. Koiran ei anneta esimerkiksi seurata omistaa jatkuvasti ympäri taloa.

Mitä enemmän koiran kanssa lenkkeillään, sitä enemmän sen kunto kasvaa ja sillä on energiaa riehua. Koiraa ei pelkillä lenkeillä pysty väsyttämään, vaan sille pitää ulkoilun lisäksi antaa päivittäin aivotyöskentelyä. Parasta aktiviteettia ovat kuonon käyttö ja muut keskittymistä vaativat tehtävät.

Yksinolosta tehdään mieluisaa jättämällä koiralle luita, aktivointileluja tai muuta mielekästä puuhaa vain yksin ollessa. Jos luut ovat koko ajan saatavilla, ne eivät kiinnosta koiraa sen ollessa yksin.

Kiinnitä huomiota käytökseesi

Haukkuvaa koiraa ei kannata mennä kieltämään palaamalla sisälle. Koiralle sinun palaamisesi on palkkio haukkumisesta. Ikäväkin huomio sinun taholtasi on koiralle palkitsevampaa kuin huomiotta jättäminen.

Tarpeita sisälle tekevän koiran ei anneta nähdä jätösten siivoamista. Mikäli ensimmäisenä sisälle tulessasi syöksyt lammikon tai ulostekasan luokse, koira yhdistää paluusi näihin.

Koska koirat lukevat eleitämme paremmin mitä kuvittelemmekaan, on lähes mahdotonta näytellä välinpitämätöntä, kun savu nousee korvista. Sinun ei siis tarvitse sanoa sanaakaan, vaan koira lukee jo pelkistä eleistäsi mihin reagoit ja millä tavalla. Tuhoavan koiran elintilaa pienennetään. Kaikki arvokas poistetaan huoneesta koulutuksen ajaksi ja koiraa voidaan "huijata" pitämällä jotain vähäpätöistä esinettä taskussa aamulla ja jättämällä sen yksinolohuoneeseen. Koirahan hakee pureskeltavaksi jotain voimakkaasti omistajalle tuoksuvaa. Tuhotöitä ei koskaan siivota koiran nähden.

Myös eroahdistuskoiran ruokaan ja ruokailuaikoihin tulee kiinnittää huomiota.

Eroahdistuksesta pois kouluttaminen kannattaa aloittaa loman aikana, näin päästään harjoittelemaan lyhyitä yksinoloja useita kertoja päivässä.

Kirjoittaja: Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa