Käsittely

12.06.2013

KALLIIT KYNNET

"Se on sitten 15 euroa, kiitos", ilmoittaa pieneläinhoitaja leikattuaan cockerspanieli Tiituksen kynnet. No, se on pieni hinta siitä, että on omat sormet tallella, miettii Jarno lompakkoa kaivaessaan. Tosin voisihan sen 200 euroa vuodessa muuhunkin laittaa. Jos Tiitus elää 15-vuotiaaksi, tulee pelkän kynsienleikkuun hinnaksi sen elämän aikana 3000 euroa. Ei herranen aika, sehän on vanhassa rahassa 18 000 markkaa, Jarno kauhistuu. Tähän asiaan on saatava muutos ja nopeasti, hän päättää marssiessaan ulos eläinlääkäristä.

ITSESTÄÄNSELVÄÄ

Helpointa koira on totuttaa ihmisen käsittelyyn heti pentuna. Kokeneet koiraihmiset pitävät tätä asiaa itsestään selvänä ja siksi se jää valitettavan usein mainitsematta uusille pennunostajille. Hoitotoimenpiteitä ei tule automaattisesti tehtyä pennun kanssa, sillä sen turkki on lyhyempi, eikä takkuunnu samalla tavalla kuin aikuisen koiran, joten ei välttämättä tule mieleen harjata sitä vain harjoituksen vuoksi. Hampaisiin alkaa muodostua hammaskiveä vasta vanhempana, joten niiden puhdistaminenkaan ei ole ajankohtaista muuta kuin tulevaisuutta varten. Hyvässä lykyssä pentu pysyy vielä puhtaanakin, jolloin sitä ei tarvitse edes pestä. Moni tärkeä asia jää totuttamatta, kun siihen ei ole sillä hetkellä tarvetta. Hoitotoimenpiteitä tulisi kuitenkin harjoitella pennun kanssa viikoittain, jotta vältetään ongelmat myöhemmin.

RAHAN SÄÄSTÖÄ

Hoitotoimenpiteitä kannattaa pentuaikana harjoitella paitsi oman kukkaron ja sormien takia, myös eläinlääkäri-, näyttely-, koe- tai kilpailukäyntejä varten. Mitä nuorempana pennun totuttaa ihmisen käsittelyyn, sitä helpommalla pääsee. Pentu tulisi totuttaa turkin kampaamiseen, pesemiseen ja kuivaamiseen, tassujen pyyhkimiseen, kynsien leikkaamiseen sekä korvien, silmien ja hampaiden tutkimiseen ja hoitoon. Jotkut rodut vaativat vielä trimmaukseenkin totuttamisen. Koiran tulisi antaa nostaa itseään ja osata olla paikallaan, kun sitä kosketaan ja tutkitaan joka puolelta. Erityisesti urosten takapää on herkkä paikka, joten urokset tulee totuttaa kivesten tarkistamiseen. Hoitotoimenpiteet maksavat ammattilaisen tekemänä 5-40 e kerralta, joten on iso säästö opetella tekemään ne itse.

HAMPAIDEN KATSOMINEN

Totuttaessasi pentua käsiteltävänä olemiseen, älä pidä siitä väkisin kiinni. Kaikki pakottamalla suorittamasi hoitotoimenpiteet tulevat olemaan koiralle epämiellyttäviä tapahtumia, joita se alkaa vältellä. Syötä toisesta kädestäsi makupalaa ja nosta toisella kädellä samaan aikaan pennun huulia. Älä siis varsinaisesti yritä katsoa hampaita, vaan totuta pentu ensin huulien nostamiseen ja ikenien koskettamiseen. Kun pentu ei väistele kosketuksiasi, pyydä vieraita ihmisiä tekemään sama harjoitus, sinun syöttäessäsi namipalaa. Monen koiran mielestä tupakoitsijan sormet maistuvat pahalle, joten jos et itse polta, niin harjoittele säännöllisesti myös tupakoitsijan kanssa. Hampaiden katsominen ja putsaaminen on myöhemmin helppoa, kun koira on tottunut suuhun koskeviin sormiin.

KYNSIENLEIKKUU

Koirien kynnet pitää, niiden kulumisesta riippuen, leikata noin kolmen viikon välein. Hoida kynsienleikkuu aluksi pennun nukkuessa. Jos se herää ja yrittää pois tai alkaa rimpuilla, odota kunnes pentu rauhoittuu ja vie sakset vielä kerran lähelle kynttä, vaikka et leikkaisikaan. Kehu pentua rauhallisesta käytöksestä ja päästä se menemään. Kerran rimpuilullaan sylistä päässyt pentu yrittää samaa konstia jatkossakin ja lisää rimpuilua seuraavilla kerroilla. Jos pentu on hereillä, on parempi leikata alussa vain muutama kynsi kerrallaan, jotta pentu ei opi tämän toimenpiteen kestävän ikuisuuksia. Kynsienleikkuu on lyhyt hetki, jonka jälkeen saa namipalan ja pääsee taas juoksentelemaan. Liian pitkät kynnet aiheuttavat vaikeuksia liikkumiseen, joten kynsien lyhyenä pitäminen on välttämätöntä.

TURKIN HOITO

Useimpien rotujen edustajia ei tarvitse pestä kuin muutaman kerran vuodessa, ellei koira erityisesti likaannu jossain. Jottei peseminen muodostuisi myöhemmin ongelmaksi, voi pentua suihkutella pelkällä vedellä samalla kun syöttää sille herkkupaloja. Suihkuhuoneesta voidaan tehdä mukava paikka käymällä siellä silloin tällöin leikkimässä pennun kanssa tai antamalla sille siellä ruokaa. Turkin hoitoakaan ei tarvitse tehdä heti kamman kanssa, vaan harjoittelun voi aloittaa silittämällä koiraa esimerkiksi harjan piikittömällä päällispuolella. Pentua voi myös "kuivata" pyyhkeellä silloin tällöin, vaikka se ei olisikaan märkä. Jos aiot myöhemmin käyttää kuivaamiseen hiustenkuivaajaa, totuta pentu ensin pelkästään kuivaajan ääneen laittamalla se hurisemaan pennun syödessä tai leikkiessä kanssasi.

TUTKI KOIRAA

Totuta pentu myös korvien ja silmien tutkimiseen. Venytä hieman alaluomea, kääntele korvia ja koskettele korvien sisäpintaa. Tarkista pennun anturoiden kunto, varvasvälit ja kynsivallit. Monien uroskoirien vaiva on esinahantulehdus, joten opeta pentu olemaan selällään, kun tutkit sen vatsapuolta. Tarkista koiran ihon kunto, jotta huomaat jos siihen tulee muutoksia, kuten kuivumista ja hilseilyä. Kesäisin on tärkeää tutkia koira säännöllisesti punkkien varalta. Punkkeja koira saa varsinkin saaristossa ja korkeista heinikoista. Punkit poistetaan käyttämällä esim. punkkipihtejä. Punkit aiheuttavat tulehduksia, paiseita, ehrlichia -bakteeria ja borrelioosia, jonka merkkinä on suureneva punainen ympyrä kiinnittymiskohdan ympärillä.

APUA TIITUKSELLE

Tiitus oli saanut kynsienleikkuukammon nuorena, kun Jarno oli leikannut vahingossa liikaa ja osunut kynnen hermoon. Verta tuli paljon ja Jarno pelästyi itsekin. Seuraavalla kynsienleikkauskerralla Jarno oli epävarma ja Tiituskin hermostui entistä enemmän. Leikkuukerrat harvenivat Tiituksen vastustaessa toimenpidettä tiukasti. Kun Tiitus ensimmäisen kerran puri Jarnoa välttääkseen kynsienleikkuun, antoi Jarno homman muiden vastuulle. Päätettyään lopulta selvitä toimenpiteestä itse, Jarno alkoi totuttaa Tiitusta ensin kynsisaksiin eri tilanteissa, joissa se oli iloinen, kuten Jarnon tullessa kotiin ja etsimisleikkien yhteydessä. Hän totutti Tiituksen uudestaan myös kynsien kosketteluun ilman saksia. Tästä edettiin kynsien koskettamiseen saksilla, kynnen ottamiseen saksien väliin ilman leikkaamista ja lopulta itse leikkaamiseen.

Kirjoittaja: Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa