Koulutuskentälle

12.06.2013

CARPE DIEM – TARTU HETKEEN

"Kyllä se tämän kotona osaa", selittää herra Nieminen tuskissaan koulutusohjaajalle, yrittäen samalla jo viidettä kertaa saada kiskovan koiransa istumaan. "Niinpä niin, niinhän ne kaikki", huokaisee kouluttaja ja alkaa selostaa Niemiselle miksei hänen koiransa toimi kentällä ryhmäharjoituksissa samalla tavalla kuin yksin kotona.

TOTUTA HÄIRIÖIHIN

Kotona huomion saaminen on helppoa, kun ei ole häiriötekijöitä. On vain juustonpala, omistaja ja koira. Ulkona mukaan kuvioihin tulevat kuitenkin hajut, ihmiset, koirat ja äänet. Yksikään pentu ei synny valmiiksi keskittymiskykyisenä, vaan häiriöihin pitää siedättää. Kun koira osaa istua, lisää jo kotioloissa ympärille häiriöitä. Juokse koiran ohi, heittele leluja, pyörittele käsiäsi tai käy pimpottamassa ovikelloa. Kun koirasi pysyy käskyn alla paikallaan näissä tilanteissa, voit sanoa sen osaavan istua käskystä. Harjoittele jo pienen pennun kanssa perusasioita muuallakin kuin kotona tai omalla pihalla. Totuta koira lenkkien aikana siihen, että se tottelee vaikka ympärillä kulkee muita ihmisiä tai liikkuu autoja. Koulutusten aloittaminen kentällä on helpompaa, jos koira on valmiiksi totutettu erilaisiin häiriöihin.

STRESSI ESTÄÄ OPPIMISEN

Koiran pitää olla oikeassa viretilassa pystyäkseen vastaanottamaan informaatiota ja suoriutumaan tehtävistä halutulla tavalla. Koiran viretilaan vaikuttavat päiväohjelman lisäksi mm. hormonitoiminta, lääkekuurit ja stressi. Korkeassa vireessä harjoitellaan liikkeitä, joissa tarvitaan vauhtia, kuten luoksetuloa. Matalassa viretilassa eli väsyneenä harjoitellaan liikkeitä, joissa vaaditaan rauhallisuutta ja malttia, kuten paikallaoloa. Jos koira on ollut päivän yksin ja on täynnä energiaa, ovat malttiliikkeet tunnin alussa tuhoon tuomittuja. Aloittelevan koiran kanssa ei siis kannata ensimmäiseksi kentälle mennessä yrittää paikallaoloa. Kun koirasi pursuaa energiaa, aloita harjoittelu vauhtiliikkeillä, jolloin koira pääsee purkamaan energiaansa oikealla tavalla ja pystyy lopputunnilla keskittymään rauhallisempiin suorituksiin.

MAKUPALAT RAUHOITTAVAT

Jos käytät koulutuksessa palkkiona namipaloja, vie koira harjoituksiin nälkäisenä. Ruoka motivoi koiraa eniten, kun se ei ole kylläinen. Voit antaa treenipäivän aamuna puolet normaalia pienemmän ruoka-annoksen ja iltaruuan vasta harjoitusten jälkeen. Tavallisimmat syyt ruuan motivoimattomuuteen ovat koiran ylipaino tai jatkuva herkuttelu. Säästä herkkupalat koulutusten yhteyteen. Makupalan pitää olla pehmeä ja niin pieni, että koira voi helposti nielaista sellaisen kerralla. Näin pystyt palkitsemaan koiran kesken suorituksen ilman, että se jäisi pureskelemaan ja tekeminen keskeytyisi. Muiden koiranomistajienkin on mukavampaa harjoitella, kun koirat eivät haistele pudonneita murusia ympäri kenttää. Makupalat rauhoittavat koiraa ja niitä kannattaakin käyttää palkkiona liikkeissä, joissa haluat koiran olevan rauhallinen.

LELUISTA VAUHTIA

Lelun käyttäminen on ehdottomasti paras keino säilyttää koiran motivaatio tekemiseen pitkiäkin aikoja. Jos koiralla on valittavana "juoksenko tuonne leikkimään toisen koiran kanssa tai haenko omistajalta nakinpalan kädestä", jäät helposti toiseksi jossain vaiheessa. Jos valittavana on "menenkö leikkimään toisen koiran kanssa vai omistajan kanssa", on sinulla mahdollisuus voittaa tuo mielenkiintoisuuskisa jopa 10 vuotta. Lelun heittämistä tai repimistä käytetään liikkeissä, jotka koiran halutaan suorittavan vauhdilla, koska leikkiminen nostaa koiran adrenaliinitasoa. Käytä kentällä palkitsemiseen juuri sinun koirallesi mieluisinta lelua, jota ei löydy kotoa lattialta, vaan se on saatavilla vain koulutustilanteissa.

ÄÄNENSÄVY VAIKUTTAA

Paras palkinto koirallesi on kuitenkin sinun tyytyväisyytesi, aito tyytyväisyys. Se, että mielessäsi myhäilet, miten erinomaisen taitava ja älykäs koira sinulla on, ei riitä. Koulutuskentillä kuulee käytettävän "hyvä"-sanaa, mutta ohjaajan sydän ei ole kehuissa mukana. Koiralle äänensävy on paljon merkityksellisempi kuin itse sana jota käytät. "Hyvä"-sanan tilalla voit kokeilla "taitava" tai "loistava" sanoja. I-kirjaimet tekevät sanoista helpommin iloisesti lausuttavia. Voit aluksi tuntea olosi hölmöksi lirkutellessasi koirallesi, mutta koiraihmiset eivät pidä sinua millään lailla omituisena. Päinvastoin, enemmän huomiota kiinnittävät ihmiset, jotka eivät osaa kehua koiriaan. Harjoittele iloista äänenkäyttöä ja kehumiseen eläytymistä vaikka kahdestaan koiran kanssa metsässä. Huomaat pian miten suuri vaikutus äänensävylläsi on koiraan.

PALKITSEMISEN AJOITUS

Opettaessasi koiralle jotakin uutta, palkitse se joka kerta sen tehdessä toivotulla tavalla. Kun ympäristöön tulee lisää häiriötekijöitä, helpota harjoitusta. Esimerkiksi koira osaa istua kotona käskystä viiden metrin päässä ohjaajasta. Kentällä vaadi aluksi istumista vain vieressäsi, ja vasta koiran tottuessa ympäröiviin häiriöihin, nosta vaatimustasoa pikkuhiljaa samalle asteelle kuin harjoitellessasi kotona. Koiralla ei ole olemassa mennyttä aikamuotoa: "OLIT äsken hyvä". Koiran pitää saada palkkio samalla hetkellä, kun se tekee oikein: "OLET juuri nyt hyvä". Jos myöhästyt palkitsemisessa, jatkossa koira ei ehkä tarjoakaan istumista, josta luulit sitä viime kerralla palkitsevasi, vaan antaa tassua, haukkuu, vinkuu tai nousee seisomaan eli tekee sitä, mitä se oli viime kerralla tekemässä juuri sillä hetkellä, kun sai palkkion.

MIELIKUVITUS JYLLÄÄMÄÄN

Miettikää perheen kanssa etukäteen yhteiset sanat, joilla koiraa koulutetaan, jotta yksi ei sano "seiso", toinen "odota" ja kolmas "pysähdy". Käyttäkää aina yhtä sanaa merkitsemään yhtä asentoa. Opetusvaiheessa ei höpötetä kokonaisia lauseita, joista koiran pitäisi jostain keskeltä erottaa tietty sana. Käskysanojen tulee olla lyhyitä, selviä, toisistaan erottuvia ja joka kerta samanlaisia. Esimerkiksi EI / hEI / sEIso voivat aiheuttaa koiralle sekaannuksia, varsinkin jos ihminen ei muuta äänensävyään. Samoin seiso ja istu menevät monesti koirilla sekaisin suhisevan s-kirjaimen takia. Voit keksiä perinteisten käskyjen tilalle ihan omia sanoja. Monesti on helpompaa, kun koira tottelee luoksetulossa vaikkapa "hit"-käskyä, jolloin se ei reagoi muiden kentällä olijoiden "tänne" huuteluihin.

MITÄ, MISSÄ, MILLOIN

Jos näytät koiralle palkkiota ja pyydät sitä tekemään tempun, olet motivoinut koiraa etukäteen. Jos taas pyydät koiraa tekemään tempun eikä se tottele sinua, ja sen jälkeen kaivat taskustasi herkkupalan tai lelun saadaksesi koiran tottelemaan, olet sortunut lahjomiseen. Lahjomisen tielle lähtiessäsi, saat koulutettua koiran, joka tottelee käskyjäsi vain kun näkee palkkion kädessäsi. Alussa motivoi koiraasi suoritukseen ennen jokaista liikettä. Pyri kuitenkin nopeasti pääsemään eroon namista tai lelusta kädessäsi. Opeta koira luottamaan siihen, että palkkio on tulossa, vaikka sitä ei näy. Pidä koulutushetket lyhyinä ja kouluta koiraasi päivittäin. Viiden minuutin harjoitus neljä kertaa päivässä on kymmeniä kertoja tehokkaampaa kuin yhtäjaksoinen tunnin harjoittelu!

Kirjoittaja Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa