Osa 3

12.06.2013

KOIRAT LEHDEN KYSYMYS- JA VASTAUSPALSTA osa 3

Koirani villiintyy aina, kun ovikello soi. Olemme koettaneet opettaa sitä "hämysoitoilla" ja olemalla itse rauhallisia, tuloksetta. Mikä neuvoksi?

PIM-POM JA HAU

Hei!

Opetusvaiheessa tilanne pitää järjestää, jotta ehditte ajoissa puuttumaan haukkumiseen. Kun ovikello soi yllättäen ja koira alkaa haukkua, menee vähintään pari sekuntia juosta ovelle kieltämään koiraa. Jo kaksi sekuntia on kuitenkin liian pitkä aika. Tutkimusten mukaan sekä palkitsemisen, että rankaisun pitää tapahtua puolen sekunnin sisällä toiminnan alkamisesta, ollakseen tehokasta. Näin pian tapahtuvaa ehdollistamista koira tarvitsee 5-7 kertaa ja sen jälkeen se alkaa tarjota toivottua toimintaa, mikäli palkitsemisen ajoitus ja tehokkuus ovat kohdallaan. Tehokkuudella tarkoitetaan motivaatiota muuttaa toimintamallia. Jos tarjoaa koiralle kuivapipanan, se ei välttämättä motivoi sitä, kun taas siankorva tai lihapulla nostaa koiran motivaation ihan toiselle tasolle.

Hanki ensimmäiseksi vesipullo, kunnon sporttipullo, ei suihkepulloa. Pilko valmiiksi pussillinen makkaraa, lihapullaa tai muuta sinun koirasi herkkua. Pistä koira remmiin ja joku perheenjäsen oven taakse ovikellon soittajaksi. Jos asut yksin, lahjo joku naapurin lapsista viidellä eurolla soittamaan ovikelloa puoleksi tunniksi.

Nyt kun olet valmis, niin pyydä koiraa istumaan ja pidä remmi lyhyenä, mutta ei kireällä. Koira pidetään remmissä siksi, että se ei pääse ryntäämään ovelle, ja ehditte puuttumaan haukkumiseen ajoissa. Vesipullo on toisessa kädessäsi piilossa selän takana, koiran ei ole tarkoitus pelätä vesipulloa. Kun ovikello soi ja koira ensimmäisellä kerralla tapansa mukaan haukkuu, ärähdä EI ja samanaikaisesti ruuttase vedellä kohti koiran kuonoa. Älä ole liian varovainen veden kanssa, se ei vahingoita muuta kuin koiran egoa hetken aikaa ja saa sen varmasti hiljaiseksi, kun samanaikaisesti kuuluu ärähdys ja vesi tulee voimalla. Pyydä koira uudestaan istumaan, jos se on noussut ja kehu sitä, kun se on hiljaa, mutta älä palkitse muulla tavalla. Sovi ovikellon soittajan kanssa, että hän lopettaa soittamisen, kun kuulee haukkumisen, odottaa hetken aikaa, kun on hiljaista ja soittaa vasta hetken perästä uudestaan. Yleensä vettä ja ärähdystä joudutaan käyttämään 2-3 kertaa, jonka jälkeen koira yhdistää mistä rangaistus tulee. Kun koira ei kolmannella tai neljännellä soitolla hauku, kehu sitä ylitsevuotavasti ja palkitse makupaloilla, pidä kunnon "juhlat". Koira palkitaan herkuilla vasta kun se ei suostu tekemään väärin eli tässä tapauksessa, kun se ei hauku kertaakaan soiton yhteydessä.

Toista vähintään kahdeksan onnistunutta kertaa. Kun koira on rentona, eikä hauku, vaan odottaa jo namipalaa, voit pudotella nameja ympäri lattiaa ja antaa koiran etsiä niitä ovikellon soidessa taustalla.

Tärkeää on treenata tätä aluksi päivittäin ja treenauksen aikana ovikellon soitto ei saisi päästä yllättämään teitä. Sopikaa tuttavien tai kylään tulevien kanssa, että esim. soittavat teille puhelimella ennen tuloaan, jotta ehditte tehdä alkuvalmistelut ja pääsette tekemään harjoituksen jokaisen vierailun yhteydessä. Koiran ei tämän jälkeenkään anneta rynnätä ovelle ottamaan vieraita vastaan, vaan se istuu muutaman metrin päässä odottamassa, että vieraat ottavat takit ja kengät pois ja pääsee tervehtimään vasta luvan kanssa. Voitte soittaa ovikelloa "turhan päiten" myös koiran kanssa lenkille lähdettäessä ja sieltä tultaessa. Koira oppii, että ovikellon ääni ei aina tarkoita vieraiden tulemista ja ovelle ryntäämistä.

Itsellämme on neljä koiraa, eikä yksikään hauku ovikelloa. Harjoitusta ei tarvitse toistaa kuin muutaman kerran, kun ajoitus ja palkitseminen ovat kohdallaan.

- Janita

Minulla on 4-vuotias snautseriuros, joka ei pidä lapsista. Se ei murise mutta on vähintäänkin epäluuloinen ja haukkuu lasten liikehdintää. Ei kuitenkaan ulkona, vaan silloin, kun luonamme kyläilee lapsia. Syy lemmikkini käytökseen taitaa piillä siinä, ettei se ole yksinkertaisesti ole tavannut lapsia nuoruudessaan. Miten ihmeessä saisin koirani tottumaan pieniin ihmisiin?

LAPSIRAKAS

Hei Lapsirakas!

Menee pikkuisen arvailuksi, kun ei näe koiran käytöstä, että onko se epäluuluinen vai iskeekö sille saalisvietti päälle lasten liikkumisesta ja ääntelystä. Mutta mikäli koirasi on varautunut lapsiin, tehdään niistä koiran silmissä mielenkiintoisia, "hauskoja" ja koiralle hyödyllisiä. Ylipäätään lapsiin voi alkaa totuttaa vaikkapa tarhan ulkopuolella. Antaa koiralle esim. ruokaa tai namien etsimistehtävän aidan vierustalla, kun lapset juoksevat toisella puolella.

Tavallisesti lapsettomien kotona on niin hiljaista ja rauhallista, että koira ei ole vain tottunut mekastukseen. Tällaisessa tapauksessa kun koira reagoi lasten kirkumisiin ja ääniin, voidaan kotona soittaa ääni-cd:tä. Näitä on erilaisia ja monesta löytyy lasten leikkimisen ääniä.

Kotiin kylään tulevista lapsista tehdään koiran mielestä mielekkäitä vieraita. Lasten annetaan esim. laittaa koiran ruoka lattialle tai heittää sille luu tai muu herkku, jollaista se ei ole pitkään aikaan saanut. Lapset voivat piilottaa namipaloja ja antaa koiran etsiä, antaa koiralle jonkin aktivointilelun tai kaivaa laatikosta koiran lempilelun, jonka kanssa se saa leikkiä. Jos koira tykkää ulkoilusta, voidaan lasten tullessa lähteä hetkeksi ulos lasten ja koiran kanssa. Jos koiralla ei ole huonoja kokemuksia lapsista, se yhdistää nopeasti, että aina tapahtuu jotain mukavaa, kun tulee lapsia kylään.

Hankkikaa siis paljon positiivisia kokemuksia lapsista!

- Janita

Urospinserillämme on ikävä tapa nylkyttää vieraitamme, olivatpa he sitten naisia tai miehiä. Se on kiusallista, emmekä pääse ongelmasta kielloista huolimatta eroon. Voiko nylkytyksestä tehdä lopun?

KIUSAANTUNUT

Hei Kiusaantunut!

Helpoin tapa päästä tuosta eroon on koiran kastroiminen. Astumistaipumuksen lisäksi kastrointi vähentää uroksiin kohdistuvaa aggressiivisuutta ja vähentää merkkailua, mikä on usein pienten dominoivien koirien ongelma.

Voimakkaan sukupuolivietin omaava koira elää usein hajumaailmassa ja kaikki hajut kiinnostavat sitä enemmän kuin mikään muu. Tällaisella koiralla myös siitin on joskus ulkona. Siittimen ei kuulu näkyä kuin juoksuisen nartun ollessa vieressä. Nämä "hormonihirviöt" kärsivät eturauhasongelmista monesti jo 5-vuoden iässä.

Jos koiraa kuitenkin käytetään jalostukseen tai nylkyttäminen on sille vain alistamistapa, eikä koira muuten osoita korkeaa sukupuoliviettiä, voidaan puuttua ihan itse käytökseenkin, tosin tarvitsette siihen tuttavienne apua. Vesipullo tai kauko-ohjattu sitruunapanta tekevät toiminnan koiralle epämiellyttäväksi ja se alkaa itse vältellä sitä.

Koira provosoidaan astumaan. Vieras istuu jalka sopivasti esillä ja koiran tullessa nylkyttämään ärähdetään ja ruutataan samanaikaisesti voimalla vettä koiran naamalle. Jälleen käytössä sporttipullo, josta tulee kunnolla vettä, ei suihkepulloa. Tätä jatketaan kunnes koira ei suostu tulemaan astumaan, vaikka sitä houkuteltaisiin. Niskasta pois ottaminen ei useinkaan auta, koska koira ei silloin itse halua muuttaa käyttäytymistään. Toiminta pitää tehdä koiran kannalta epämiellyttäväksi, jolloin se itse ei halua sitä enää tehdä.

Koiran ei sitten anneta astua mitään muutakaan, kuten omistajia, leluja, tavaroita tai toisia koiria, ellei tarkoitus ole juuri sillä hetkellä astuttaa narttu. Muita uroksia, pentuja tai narttuja, joilla ei ole juoksua, ei ole mitään syytä mennä nylkyttämään.

- Janita

Aktivointitemppujen opettaminen kuusivuotiaalle koiralle tuntuu vaikealta. Koira on todella fiksu ja osaa valtavan määrän temppuja. Nyt tuntuu siltä, että jonkinlainen oppimiskynnys on ylitetty, sillä koira hössöttää aina, kun yritän opettaa sille uutta. Miten saisin sen keskittymään?

VANHA KOIRA EI OPI UUTTA

Hei!

Jos olet opettanut koirallesi enimmäkseen temppuja, joissa saa sählätä ja liikkua, niin se alkaa innostua jo makupalojen tai lelun näkemisestä ja keskittyminen herpaantuu. Tee muistin virkistämiseksi jotain rauhallista, kuten paikallaoloa, katsekontaktia tai namista luopumista.

Paikallaoloharjoituksissa totuta koira häiriöihin, hypi ympärillä, heittele leluja, juokse ohi, soita ovikelloa yms. Häiriöihin siedättäminen nostaa koiran keskittymiskykyä ja rauhoittumista eri tilanteissa.

Katsekontaktiharjoittelussa pidä namipala reilusti sivussa käsi suorana ja kaukana naamastasi. Koira voi saada namin vain kääntämällä katseensa pois makupalasta ja katsomalla sinuun. Aluksi koirat yrittävät temppuja joilla ne ovat aikaisemmin saaneet palkkion, menevät istumaan tai maahan, haukkuvat, vinkuvat, antavat tassua tai yrittävät syödä namit nyrkin läpi. Pidä pannasta kiinni ja kun koira kyllästyy muuhun yrittämiseen, se vilkaisee sinua "mikä tämä juttu on". Kehu heti ja palkitse koira namilla. Älä pyydä koiraa katsomaan itseäsi, vaan anna sen itse etsiä ratkaisu. Kun koira osaa tarjota katsekontaktia, pidennä aikaa. Palkitse se vasta, kun koira on katsonut sinua 5-10 sekuntia ja pidennä vaatimusta pikkuhiljaa minuuttiin. Tähänkin voi lisätä häiriötä ympärille, heiluta esim. kättä, jossa namit ovat. Koira ei saa kääntää katsettaan pois, vaan saa palkkion vasta kun pystyy keskittymään sinun katsomiseesi käden heiluttelusta huolimatta.

Namipalasta luopumista voi harjoitella esim. siten, että pidetään namia koiran edessä. Jos se tökkii kättä, ei tapahdu mitään. Kun koira vetää kuononsa pois aluksi vaikka 5 cm, käsi avautuu ja koira saa palkkion. Vähitellen vaaditaan kauemmas ja kauemmas poistumista käden luota ennen palkkion saamista.

Muuten voi auttaa myös namien tai lelun pitäminen poissa kädestä ja koiran kuonon edestä lähdettäessä harjoittelemaan vauhdikkaampia temppuja.

- Janita

Julkaistu Koirat-lehdessä