Pennun koulutus

12.06.2013

PENNUSTA KUNNON KOIRAKSI

"Hei täällä on Raija Laitinen, ilmoittaisin koiramme pentukouluun. Se on nyt 9 kk ja olisi varmaan sopiva aika alkaa kouluttaa sitä?" Hyvä, että soittaja on innostunut kouluttamaan koiraansa, mutta valitettavasti hän on 7 kk myöhässä. Pennun opetuksen tulisi alkaa jo sinä päivänä, kun se tuodaan uuteen kotiin.

Pentu oppii 12 ikäviikkoon mennessä enemmän asioita, kuin koko loppuelämänsä aikana yhteensä. Tuona aikana opitaan arkielämän säännöt, asiat joihin ei tarvitse reagoida ja tärkeimpänä asiana oppimaan oppimisen ilo. Eli seikat joiden myötä koiran kanssa on mukava elää ja sitä on helppoa kouluttaa.

SAMAT SÄÄNNÖT

Pennut oppivat asioita nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että ne oppivat nopeasti myös ei-toivottuja asioita. Mieti minkälaisen käytöksen hyväksyt aikuiselta koiralta ja pidä samat säännöt ja rajat pennulle alusta asti. Jos et halua koirasi roikkuvan aikuisena lahkeessasi, purevan käsiäsi, vetävän remmissä tai hyppivän sinua päin, älä anna sen tehdä sitä pentunakaan. Arkielämän säännöt on helppo opettaa, kun vaatimukset ovat selvät ja samanlaiset pienestä pitäen.

MOTIVOI PENTUA

Jotta saisit pennun oppimaan uusia asioita, sinun on osattava motivoida sitä. Yksikään koira ei tee asioita haluamallasi tavalla vain siksi, että sinä käsket. Koirat ajavat kaikessa toiminnassaan omaa etuaan. Koiran etu on päästä ulos ja saada ruokaa, leikkiä, rapsutuksia tai huomiota. Tätä tietoa kannattaa hyödyntää ja käyttää hyväksi vaatimalla pennulta tottelevaisuutta ennen näiden asioiden saamista. Ota selvää mistä juuri sinun pentusi pitää eniten ja käytä sitä palkintona koulutuksissa.

ARKITOTTELEVAISUUS

Sosiaalistamisen lisäksi tärkeimmät opetettavat asiat pennulle ovat sisäsiisteys, yksin oleminen, hoitotoimenpiteiden hyväksyminen, remmissä käveleminen, katsekontakti, luokse tulo, paikallaan pysyminen, käskystä irrottaminen ja ei-sana. Montaa ongelmaa ei koiralla voi olla, jos edellä mainitut asiat ovat hallinnassa. Koira ei voi hyökkäillä minnekään, kun se pysyy käskystä paikallaan. Eikä se voi karata, kun se tulee käskystä luokse. Näe näiden asioiden opettamisen eteen vaivaa pennun kanssa!

KÄSITELTÄVYYS

Pennun on alusta asti totuttava ihmisen käsittelyyn. Ihmisen kosketusta välttelevän tai aggressiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa tulee väkisinkin ongelmia. Pelkästään eläinlääkärikäyntien takia olisi suotavaa, että kaikki koirat antaisivat tutkia itsensä. Turkin kampaaminen ja peseminen, tassujen kuivaaminen, kynsien leikkaaminen, korvien, silmien ja hampaiden tutkiminen ja hoito ovat asioita, joihin pentu tulisi totuttaa mahdollisimman nuorena.

EI VÄKIPAKKOA

Kun totutat pentua käsiteltävänä olemiseen, älä pidä koirasta väkisin kiinni. Pidä toisessa kädessä makupalaa ja toisella kädellä nosta samaan aikaan huulia, katso korvia, pyyhi vatsanalustaa, kampaa tms. Kaikki väkisin suorittamasi hoitotoimenpiteet tulevat olemaan koiralle epämiellyttäviä tapahtumia, joita se alkaa vältellä. Kerran rimpuilullaan sylistä päässyt pentu käyttää tätä jatkossa aina hyväkseen ja vain lisää rimpuilua seuraavilla kerroilla. Tee koiran tutkimisesta sille miellyttävä tapahtuma.

SISÄSIISTEYS

Vie pentu ulos heti, kun se herää tai on syönyt tai juonut sekä aina leikkimisen tai riehumisen jälkeen. Päätä etukäteen paikka, mihin koira saa tarpeensa tehdä ja kanna pentu sinne. Ruokailun jälkeen ei koskaan saa kahteen tuntiin lähteä lenkille mahalaukunkiertymäriskin vuoksi. Syömisen jälkeen käydään vain tekemässä tarpeet, ei lähdetä kävelylle. Sisäsiisteyden opettamiseen kulutettu aika korvautuu moninkertaisesti myöhemmin, näe siis asiassa vaivaa ensimmäiset kuukaudet.

ERIKSEEN LENKIT

Kun haluat pennun tekevän tarpeet ulos, kävele hitaasti edestakaisin 20-50 metrin matkaa tai pyöri yhden puun ympärillä, kunnes pentu tekee tarpeensa. Niin kauan kun kävelet eteenpäin, on maailmassa liian paljon uutta, ihmeellistä ja mielenkiintoista, eikä pentu malta tehdä tarpeitaan. Tämän vuoksi liikutaan vain sen verran, ettei pentu jää istuskelemaan tai makaamaan maahan. Kehu tai palkitse pentu aluksi makupalalla, kun se tekee tarpeensa ulos.

YKSINOLO

Aloita yksin olemisen harjoittelu heti parin ensimmäisen päivän jälkeen. Voit hyvin käydä kaupassa tai viedä vanhemmat koirat lenkille ja jättää pennun yksin. Lähde pois, kun pentu nukkuu. Jätä lattialle luu, aktivointilelu tai nameja, jos pentu on hereillä tai herää poissa ollessasi. Jos pentu ulisee, vinkuu tai haukkuu laittaessasi oven kiinni, älä mene takaisin. Palaa vasta, kun pentu on rauhoittunut ja hiljaa. Harjoittele pennun yksinoloa myös vailla toisten koirien seuraa.

LUOKSETULO

Pidä pentua paljon vapaana, koska pennut pysyvät luonnostaan lähellä lauman jäseniä. Kutsu pentua usein ja palkitsemisen jälkeen anna sen taas mennä. Älä kuitenkaan uuvuta koiraa jatkuvilla luoksetulokutsuilla, sillä silloin se menettää merkityksensä. Samoin käy, jos koiraa kutsutaan tilanteessa, jossa sen huomio on kiinnittynyt muualle, kuten mielenkiintoisiin hajuihin tai koirakaveriin. Opetusvaiheessa varmista, että koira on kiinnostunut sinusta, ennen kuin kutsut sen luokse.

TEE ITSESI MIELENKIINTOISEKSI

Huuda ensin koirasi nimeä ja kun se katsoo sinua, käytä vasta sitten luoksetulokäskyä. Käskyn tulee kuulostaa miellyttävältä, ei vihaiselta. Koiraa ei saa kaapata, kytkeä tai rankaista sen tullessa luokse. Pidä koiran mielenkiinto yllä palkitsemalla se vaihtelevasti leikkimällä, nameilla tai vaikkapa tempun tekemisellä. Sinun luoksesi tulemisen pitää aina olla niin hauska tapahtuma, että koiran on ihan pakko tulla katsomaan, mitä kivaa olet sille tällä kertaa keksinyt.

PAIKKA

Paikallaoloharjoitukset opettavat samalla koiraa rauhoittumaan. Tästä on hyötyä, paitsi kotioloissa, myös liikuttaessa eri kulkuvälineissä tai ystävien luona kyläillessä. Helpointa on aloittaa paikallaoloharjoitukset ruoka-aikoina. Älä palkitse pentua riehumisesta, vaan vaadi sitä odottamaan paikallaan ja laita ruokakippo lattialle vasta, kun pentu odottaa sitä rauhallisesti. Vaikeuta harjoituksia ja pyydä pentu istumaan paikallaan, kun viet ruokakupin kolmen metrin päähän tai viereiseen huoneeseen.

EI-KÄSKY

Koiralle on asetettava rajoja, jotta sen kanssa voisi elää. Koira oppii nopeasti mitä saa ja mitä ei saa tehdä, kunhan omistaja on johdonmukainen. Ei-sanaa käytetään tilanteissa, jotka eivät saa ikinä toistua: pentu puree sähköjohtoja, näykkii ihmisiä, jahtaa juoksijoita tai autoja... Käytä ei sanaa harkiten. Kun sanot ei, se myös tarkoittaa sitä. Koira ei osaa yhdyssanoja kuten ei-ota, ei-vedä tai ei-tule. Käytä kieltämiseen pelkkää ei sanaa ja opeta koiralle mitä haluat sen tekevän kielletyn toiminnan sijaan, esim. istu, alas, pois jne.

Kirjoittaja Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa