Pureminen

12.06.2013

LEIKITÄÄNKÖ

"Äiti, Luumu repii mun housuja", huutaa Eikka itku kurkussa ja yrittää epätoivoisesti päästä eteenpäin cockerspanielin pentu puntissa roikkuen. Maarit menee irrottamaan pennun, joka kiskoo pojan lahjetta koko pienen kehonsa voimalla. "Äiti, Luumu hyppii ja puree", huutaa Suvi keittiöstä. Maarit vilkaisee kelloa, se on vasta seitsemän aamulla ja migreeni pukkaa jo tuloaan. Luumusta piti tulla lasten paras kaveri, mutta lapset ovatkin alkaneet pelätä pentua ja sen teräviä hampaita. Koska tuon pennun hampaat oikein vaihtuvat, että tämä pureminen loppuu, Maarit miettii rientäessään keittiöön pelastamaan Suvia.

SUU AUKI MAAILMALLE

Koiran suu vastaa ihmisen käsiä. Sen avulla pentu tutkii maailmaa, maistelee, kokeilee, leikkii ja jopa hellii. Ennen kuin koiran puremiseen puututaan, pitää selvittää onko kyseessä leikkipureminen, jolla ei ole mitään tekemistä pelon tai aggression aiheuttaman puremisen kanssa. Pentuesisarusten kesken voidaan leikkiä rajujakin puremisleikkejä, eikä pentu uuteen kotiin muuttaessaan vielä tiedä, etteivät ihmiskaverit kestä samanlaista käsittelyä. Tällainen ihmisten käsiin tai vaatteisiin kohdistuva pureminen ei johdu vaihtuvista hampaista, eikä se lopu itsestään, vaan pennulle on opetettava uudet säännöt ja kuinka ihmisten kanssa leikitään.

EI TUNNU MISSÄÄN

Jotkut koiranomistajat ihmettelevät muiden ongelmia, kun ovat itse päässeet helposti eroon pentunsa puremisesta vaikkapa kiljaisemalla tai puhaltamalla koiran kuonolle. Muiden kauhutarinat pennuista, jotka jahtaavat kohti suihkutettavaa vettä tai hyökkäävät entistä rajummin käsiin kiinni kurituksen jälkeen, kuulostavat utopistisilta. Terrierit ovat tyypillisiä rajun leikin pentuja, jotka vain innostuvat omistajan kielloista ja fyysisistä rangaistuksista. Vaikka roduissa on eroja, niin lähes joka rodusta löytyy yksilöitä, joita mikään ei tunnu hetkauttavan. Nämä pennut eivät ota omistajaa tosissaan, vaan koko episodi on niille leikkiä, joskin välillä hurjaa sellaista.

MUSTELMIA JA HAAVOJA

Tilanteet ja koiran eleet kertovat miksi koira käyttää hampaitaan ihmiseen. Hiuksista repiminen ja vaatteissa roikkuminen häntä heiluen on leikkiä, vaikka se ei ihmisestä siltä tuntuisikaan. Jäykistyneenä muriseminen ja sen jälkeen näykkäiseminen ovat varoituksia ja yrityksiä saada ihminen väistymään tilanteesta. Kun koira puree, se rikkoo ihon pinnan ja jättää kunnon jäljet. Tyypillisiä tilanteita, joissa koira käyttää hampaita tosissaan, ovat sellaiset, joissa ihminen yrittää pakottaa koiran johonkin, estää sitä tekemästä jotakin tai ottaa siltä pois jotain. Näihin ongelmiin puututaan kokonaisvaltaisella suhteen ja koulutuksen muutoksella.

PUUTU PUREMISEEN

Kaikenlainen ihmisiin kohdistuva leikkipureminen kannattaa karsia heti pennun muuttaessa uuteen kotiin. Herkemmille riittää kiljaisu ja tilanteesta poistuminen. Toiset koirat ottavat puhuttelun tosissaan ja jotkut pitävät jäähyä ja eristämistä riittävänä rangaistuksena moisen leikin lopettamiseen. Kovapäisemmille voi kokeilla vesisuihkua tai etikan ruiskauttamista suupieleen. Tarjoa tilalle jotain sallittua purtavaa, kuten luu tai lelu. Opeta pennulle irti -käsky, jota voit käyttää kaikissa tilanteissa. Mikäli et pääse puremisesta eroon, ota ajoissa yhteyttä asiantuntijaan. Mitä pidempään pureminen jatkuu, sitä kauemmin kestää päästä siitä eroon.

Kirjoittaja: Janita Leinonen

Julkaistu Koirapostissa