Esa Lehdistö

Olen -82 syntynyt agilityaktiivi, joka nykyisellään asustelee Kaarinassa.

Olen käytännössä elänyt koko ikäni koirien kanssa, ja vanhemmillani ollut suomenajokoira oli se ensimmäinen, joka opetti minut koirien maailmaan. Vuonna 2005 elämääni tuli ensimmäinen oma koira, sileäkarvainen kettuterrieri Miro ja vuotta myöhemmin saman rodun edustajana Elmeri. Näiden kahden lisäksi elämässä on pyörinyt myös merkittävällä tavalla sileäkarvainen kettuterrieri Luca.

Varsinaisesti koirankoulutusoppini ja sen miksi olen agilityaktiivi voi kiteyttää kahteen tekijään: Miroon ja Noora Keskievariin. Ilman sitä kaikkea, mitä olen Mirolta ja Nooralta saanut elämään, en välttämättä olisi tässä tilanteessa, kuin nykyään olen. Käytännössä nuo kaksi tekijää ovat kietoutuneet yhteen aina Koirakondiksen ensimmäisestä pentujen perustottelevaisuuskurssista ja sitä myötä agilityn alkeiskurssista aina tavoitteelliseen koulutukseen. Ensimmäisen vuoden toimin agilityssä vielä katsojan roolissa silloisen kumppanini ohjatessa ja treenatessa. Tämä seuraaminen antoi todella paljon näkemyksiä, joista on ollut hyötyä tänäkin päivänä. Itse olen varsinaisesti astunut ohjaajaan rooliin suoraan virallisissa kisoissa kesällä 2006, mistä eteenpäin olen kouluttautunut pääsääntöisesti Nooran kursseilla.

Tänä päivänä Miro on Suomen historian kolmas sileäkarvainen kettuterrieri, josta on tullut FI AVA ja toisena FI AVA-H. Samalla kautta aikain toinen kettuterrieri, joka on tuplavalio lajissa.

Toisena varsinaisena koulutettavana ja kisakoirana oli Luca (2007-2012), jonka koulutin pääsääntöisesti itse aina kolmosiin asti. Lisäharrastuksena Lucan kanssa oli MEJÄ, jossa saavutettiin FI JVA –titteli suoraan viidellä kokeella.

Nooran lisäksi olen agilityoppia saanut eniten Jaakko Suoknuutilta ja Janita Leinoselta, sekä toteuttanut näitä oppeja Agility-Team Turku ry:n treeneissä.

Oman kouluttajaurani olen aloittanut loppukesällä 2008 yhdistyksessäni ja tällä hetkellä koulutan siellä kahta ryhmää. Toinen ryhmä koostuu kisauraa aloittavista ja toinen tavoitteellisesti arvokisoihin tähtäävistä. Lisäksi toimin ATT:n sekä Suomen Agilityliiton hallituksissa.

Kaiken kaikkiaan olen kisannut kymmenen erirotuisen koiran kanssa ja yksi mielenkiintoisimmista saavutuksista on Partisten Agilitymestaruus vuonna 2010. Kouluttajakokemusta rotukirjossa löytyy kiinanharjakoirista aina rhodesiankoiriin saakka ja kaikkea siltä väliltä.

Tärkeitä asioita agissa mielestäni on motivaatio, asenne, avoin mieli ja halu kehittyä yhdessä koiran kanssa. Virheistä oppii ja jos ei koskaan lyö päätänsä seinään, ei voi kehittyä. Määrätietoista pitkäjänteistä työtä ei kannata pelätä, myös lahjakkaat treenaavat!

Yhteydenotot: e.lehdisto@gmail.com