Mila Oravecz

Olen -78 syntynyt Paimiolainen koiraharrastaja. Ammatiltani olen psykologi, mutta tällä hetkellä olen kotona vuoden ikäisen esikoiseni kanssa.
Jo lapsuudenkodissani meillä oli aina koiria, rotujen vaihdellessa mäyräkoirasta puliin. Työskennellessäni Saksassa kilpahevosten hoitajana ihastuin talleilla pyöriviin russeleihin, joten ensimmäinen ihan oma koirani oli russeli. Koirat pyörivät päivät mukanani tallilla, mutta siirtyessäni uudestaan opiskelemaan piti koirille keksiä uutta aktiviteettia. Näin tulin aloittaneeksi vuonna -00 agilityn ja pian sen jälkeen osallistuin myös Janitan järjestämille arkitoko ja harrastuskursseille. Agilityinnostuksen vuoksi koirarotu vaihtui bordercollieen ja rodun myötä lajikirjo koirien kanssa laajeni myös tokoon, pk-jälkeen ja paimennukseen. Näissä kaikissa lajeissa olen myös kilpaillut sekä kouluttanut muita koirakoita.

Tällä hetkellä perheeseemme kuuluu kolme bordercollieta:
Vanhin koirista on narttu Vuk 7/04 (POHJ, FI, SE, NO TVA, JK3, BH Tending Cantrip). Vukin hankin aikanaan agilitya ajatellen, mutta tapaturmainen loukkaantuminen nuorena on rajoittanut sen harrastamista lähinnä tokoon, josta se on Pohjoismaiden valio. Agilityssa ja PK-jäljellä sen kanssa on myös kisattu korkeimmassa luokassa, mutta jalkavamman vuoksi treenaaminen on ollut hyvin pientä ja nykyään se on jo eläkkeellä kaikista lajeistaan.
Jösta 2/06 (FI & SE AVA, FI & SE AVA-H BH Skogsvallarens Jim) tuli minulle uudeksi agilitykoiraksi Vukin loukkaannuttua ja kilpailee edelleen aktiivisesti agilityssä. Jösta on ollut hyvin erilainen koira kouluttaa kuin Vuk ja on haastavuudellaan opettanut paljon. Nyt kypsässä kahdeksan vuoden iässä sen kanssa kisaaminen on jo useimmiten nautinnollista. Jösta on Suomen ja Ruotsin agilityvalio sekä Suomen ja Ruotsin hyppyvalio. Tokossa Jösta on yhtä ykköstulosta vaille valio. Sen suurin saavutus agilityssä on SM-joukkue kulta vuodelta 2012.
Perheemme nuorin koira on Uni 3/11 (Saunajaakon Smooth Criminal). Uni on oma kasvattini Vukin toisesta pentueesta. Täydellisesti omaa käteen sopiva sähäkkä pikkuinen narttu. Unin kilpailu-ura agilityssä on vasta aluillaan. Ensimmäisenä kisavuotenaan se sijoittui 2013 mm-karsinnoissa viidenneksi, valittiin maajoukkueeseen ja oli osana PM-kultaa voittanutta maxien joukkuetta. Lisäksi sijoitus karsinnoissa toi sille osallistumisoikeuden 2014 European Openiin.

Kouluttamisessa parasta ovat motivoituneet ja asiasta innostuneet koirakot. Koiran tasolla, rodulla tai lajilla ei ole merkitystä. Jos koirakko on innostunut ja avoimella mielellä oppimassa on kouluttaminen mukavaa ja palkitsevaa myös kouluttajalle. Erityisen mielenkiintoiseksi ja palkitsevaksi koen nuorien koirien kouluttamisen, sekä "ongelmaklinikat" jossa haetaan uutta ratkaisumallia tiettyyn koulutuspulmaan.

Yhteydenotot: mila.oravecz@gmail.com