Tuulia Liuhto

Olen 36-vuotias juuri helsinkiläisestä paimiolaiseksi muuttunut koiraharrastaja,jonka elämään koirat ovat kuuluneet jo ala-asteikäisestä asti.

Ulkoilutin ja hoidin naapurimme collie-kennelin koiria monet vuodet, kunnes vihdoin sain oman pitkäkarvaisen collieni Rufuksen (Pirtelön Rufus). Rufuksen kanssa kiersin näyttelyissä ja kävin tokossa, kunnes sattumalta toko-treenien peruunnuttua päädyin kennelpiirin agilitytunnille vuonna 1992. Toko jäi ja agility vei mennessään.

Osallistuin ensimmäisiin epävirallisiin kilpailuihini agilityssa muutaman viikon harjoittelun jälkeen ja huomasin myös päätyneeni kouluttamaan agilitya muutamien kuukausien kuluttua.

Rufuksella kilpailin agilityssa 3-luokassa. Vuonna 1995 hankin ensimmäisen bordercollieni Ginin (Yazina's Highland Blue), jolla kilpailin agilityssa SM- ja MM-karsintatasolla.

Perheeseemme kuuluu tällä hetkellä mieheni Timon lisäksi seitsemän bordercollieta. Rommi (Yazina's Misty) ja Sherry (FI AVA Yazina's Quickly) ovat jo siirtyneet eläkkeelle agilitykentiltä. Sherryn kanssa kilpailin aktiivisesti agilityssa ja se on Suomen agilityvalio. Lisäksi sen kanssa saavutimme useampia piirinmestaruusyksilö- ja joukkuemitaleja sekä SM-7 sijoituksen vuonna 2006. Timon kisakoirana on Brandy (FI AVA, FI AVA-H Promillen Brandy) sekä kasvamassa uudet kisakoirat Fizz (Absinth Czech Fan) ja Sahti (Durante Lapin Kulta).

Tällä hetkellä itse kilpailen omilla kasvateillani Punssilla (FI AVA, FI AVA-H, AGI MM-2 2011 Promillen Cinzano) ja Pirtulla (Promillen Pirtu). Punssi (s. 1/2008) on elämäni koira ja sen kanssa olen jo saavuttanut enemmän kuin olen ikinä uskaltanut unelmoida. Punssi nousi 3-luokkaan ja keräsi arvokilpailuihin vaadittavat tulokset kolmessa kuukaudessa aloitettuaan kisauransa elokuussa 2009. Vuonna 2010 sijoituimme MM-joukkuekarsinnoissa sijalle 10 ja saman vuoden lopulla Punssista tuli agilityvalio. Vuonna 2011 Punssi sijoittui toiseksi MM-joukkuekarsinnoissa ja pääsimme edustamaan Suomea agilityn MM-kilpailuihin Ranskan Lieviniin ja kotiin tuomisina oli agilityn MM-yksilöhopea. Lisäksi vuonna 2011 saimme Pohjoismaiden mestaruuskilpaluissa joukkuehopeaa, SM-joukkuehopeaa ja piirimestaruusjoukkuekultaa. Vuonna 2012 Punssi voitti SM-joukkuekultaa, Varsinais-Suomen yksilö- että joukkuepiirimestaruuskultaa sekä sijoittui Cruftsin kansainvälisessä kutsukilpalussa finaalin kolmanneksi.

Pirtu (s. 3/2010) aloitti marraskuussa 2011 kilpailu-uransa ja nousi 3-luokkaan neljässä kisaviikonlopussa ja keräsi kesän arvokisoihin tarvittavat tulokset pian sen jälkeen. Vain vähän reilu 2-vuotiaana Pirtu sijoittui SM-kilpailuissa viidenneksi. Pirtu voitti Iso-Britanniassa kansainnvälisillä agilityfestivaaleilla hyppyradan 259:n koiran luokassa sekä oli mukana voittamassa Nations cupin joukkuekultaa samaisissa kilpailuissa. Pirtu oli myös mukana voittamassa Varsinais-Suomen piirinmestaruuskisoissa joukkuekultaa. Alkuvuodesta 2013 Pirtu valioitui Suomen agilityvalioksi. Aika näyttää, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan tämän uuden vauhdikkaan kisakaverin kanssa.

Kouluttamisessa parasta on nähdä koulutettavien edistysaskelia ja oivaltamisen iloa oli sitten kyseessä aloittelevampi tai kokeneempi koirakko. Tekemisen meininki ja hauskuus tulisi säilyttää treenaamisessa olivatpa omat tavoitteet asetettu mihin tahansa. Koirallasi on vain sinut – ole sen luottamuksen arvoinen!

Yhteydenotot: