Jaakko Suoknuuti

KOULUTTAJANA:

Koiraharrastuksen olen aloittanut vuosituhannen vaihteessa. Agilityn aloitin melko pian ensimmäisen oman koiran tultua Kiskon Agilityn järjestämällä alkeiskurssilla 2001. Harrastusta jatkoin Koirakerho Tassuissa ja Janitan kursseilla. Edustamissani yhdistykssä olen toiminut vuosia hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana sekä kouluttajana. Olen käynyt agilityn koulutusohjaajakurssin ja koetoimitsijakurssin. Koetoimitsijana olen työskennellyt mm. agilityssä ja pelastusjäljellä.

Olen kouluttanut agilityä vuodesta 2003. Agility on erityisesti lähellä sydäntäni ja haluankin jatkuvasti kehittyä ohjaajana ja kouluttajana. Kumpanakaan on suuruudenhulluutta kuvitella jonain päivänä olevansa valmis. Olen kouluttanut agilityä Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Norjassa, Eestissä, Italiassa, Tsekeissä, Espanjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa, Unkarissa, Usassa, Kanadassa, Meksikossa, Japanissa ja Argentiinassa.

Kouluttajana pyrin opettamaan koulutettavat ymmärtämään koiraansa ja löytämään agilitykentällä yhteisen kielen. Koirat pystyvät usein suorituksiin, joihin ohjaajat eivät usko niiden kykenevän. Tärkeää minulle onkin pystyä saamaan koulutettavat uskomaan ja luottamaan koiriinsa ja itseensä. Arki, harrastukset, agility, kaikki vaativat koirilta ja ohjaajilta molemminpuolista luottamusta ja yhteistyötä sujuakseen. Koiran pitää pystyä luottamaan ohjaajan antamiin ohjeisiin ja ohjaajan pitää luottaa siihen, että koulutettu koira pystyy itsenäiseen työskentelyyn.

OMAT KOIRAT:

*Bianca (FIN MVA, Zabadou´s Bella Bianca),

Havannankoira, oli rotunsa ensimmäinen agilityn III-luokkaan noussut koira ja se oli rotunsa ensimmäinen SM-kilpailuihin osallistumisoikeuden ansainnut ja rotunsa paras agilitykoira kaikkina kilpailuvuosinaan. Bianca oli erittäin haastava motivoitava, joka opetti minulle motivoinnin ja palkkauksen merkitystä ja taitoa.

*Zen (FI & S & N & DK AVA, Nord Ag Ch, INT Ag Ch, FI & S & N Jump Ch, BH, AGI Nord Ch-2 2008, Decathlete´s Sirius Black),

Bordercollie, Janita Leinosen kasvatti on voittanut agilityn maajoukkuekarsinnat 2007, 2008 ja 2012, sekä ollut maajoukkueessa myös vuonna 2010, 2011, 2013 ja 2014. MM-kisoissa 2007 Zenillä oli joukkueagilityradalla nopein nolla ja joukkuehyppyradalla toiseksi nopein nolla. Yksilöhyppyradalla Zen ja Jaakko olivat yhdeksänsiä. MM-kisoissa 2008 Zen voitti yksilöhyppyradan ja teki joukkuehyppyradalla toiseksi nopeimman nollan ja sai hopeaa Pohjoismaiden Mestaruuskisojen yksilökilpailussa ja kultaa joukkuekilpailussa. SM-joukkuekilpailuista Zenillä on neljältä viime vuodelta neljä mitalia, joista kaksi mestaruutta. Joukkuekullat Zen on voittanut myös agilityn Euroopan -mestaruuskilpailuista vuosina 2010 ja 2011. Vuonna 2012 Zen oli SM-kisoissa 2., EO:ssa 4. ja MM-kisoissa 6. Vuonna 2013, Zen oli Cruftsin kansainvälisessä kisassa karsintaratojen 1. ja 2. ja finaalin 3. ja EO:n yksilökilpailussa 6. Zen on yksi maailman parhaista, jollei paras agilitykoira, sen osaamistaso ja radanlukutaito eivät koskaan lakkaa hämmästyttämästä minua. Tottelevaisuudessa Zen kisaa voittajaluokassa.

Zen menee pujotteluun 130 m etäisyydeltä

Jaakko & Zen ja Janita & Hitti harjoittelevat häiriötä pujottelussa

Janitan ja Jaakon agilityohjauskilpailut metsässä

Zenillä on yksi pentue.

Vuoden 2011 Avoimen Euroopan Mestaruuden voittaneessa joukkueessa olivat Zen ja Zenin kolme jälkeläistä.

Elämäni koira - siinä se tiivistettynä. Ylisanat eivät riitä kuvaamaan, mitä tämä koira minulle merkitsee. Zenin huikeasta menestyksestä huolimatta, kaikki voitot jäävät kirkkaasti sen maagisen tunteen taakse, jolloin radalla ei enää ole kuin ohjaaja ja koira ja OneMind -täydellinen yhteisymmärrys ja luottamus. Minulle AGILITY merkitsee, juuri sen tunteen saavuttamista. Arki ja muut harrastuksemme, joita olemme kokeilleet, mm. viesti, jäljestäminen, tottelevaisuus, vesipelastus ja haku ovat tämän mustanaamaisen tytön kanssa erittäin olleet erittäin helppoa ja palkitsevaa. Zen on luonteeltaan erittäin tasapainoinen ja hyvähermoinen. Yhdessä olemme saaneet kiertää kilpailuissa ympäri maailman ja matkustaminen on osoittanut tilanteessa kuin tilanteessa koiralla olevan paremman hermorakenteen kuin isännällään.

Jaakko & Zen Norjan agilitykilpailuissa

Jaakko & Zen ja Janita & Hitti agilitykilpailuissa Italiassa

Jaakko & Zen ja Janita & Hitti Agility Festivaleilla Englannissa

*Chi, (FI AVA, Beck´s Hill Goldeneye)

Bordercollie, muutti luoksemme Italiasta 2009. Chi on oikea luonnonlapsi ja osoittautunut erittäin haastavaksi koulutettavaksi. Chin kanssa puuhastelu onkin mielestäni kehittänyt minua koirankouluttajana ja opettanut ajattelemaan asioita myös normien ulkopuolelta. Vähitellen palaset ovat kuitenkin löytäneet paikkansa ja päälajissamme agilityssä alkaa jo ajoittain yhteinen sävel löytyä.
Chi oli SM-kisoissa 2013 kolmas ja 2014 toinen. Lisäksi Chi on ollut EO-joukkueessa 2012-2014.

Jaakko & Zen & Chi ja Janita & Hitti agilitykilpailuissa

*Dao, (FI AVA & HVA, Glenda)

Bordercollie, joka tuli meille "vahingossa" Walesista. Dao on kuulunut Suomen agilityn maajoukueeseen 2015-2019 ja sillä on MM-kisoista joukkuehopeaa vuodelta 2016 ja European Open joukkuekultaa vuodelta 2017. Dao vuoden 2016 Pohjoismaiden Mestari. Vuonna 2018 Dao sai myös hopeaa Snookerin SM-kisoissa ja halli SM-kisoissa. Avoimissa SM-kisoissa Dao oli kolmas. Vuonna 2019 Dao voitti Gamesin, Snookerin, Gamblersin ja avo-SM-kisojen Suomenmestaruudet. Lisäksi Daolla on lukuisia joukkuemitaleita SM-kisoistaja Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuista ja yksilö- ja joukkuemitaleja Piirinmestaruuskilpailuista.

*Wow, (FI AVA & HVA)

Bordercollie, joka tuli perheeseemme Sloveniasta.

LAINAKOIRAT:

*Dea, (FI AVA, FI & S MVA, JV-99, EUV-06, BH, AGI SM-3 2005 Faunittaren Dea Aurora)

Groenendal, on Marjo Heinon koira, jolla kisasin 2005-2006. Saimme pronssia agilityn SM-kisoissa 2005 ja kuuluimme Suomen maajoukkueeseen 2006. Tulimme Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa viidensiksi.

Olen kilpaillut agilityssä noin kolmenkymmenen lainakoiran kanssa, joiden joukossa on toistakymmentä eri rotuista koiraa.

Yhteydenotot: bichav@hotmail.com