Janita Leinonen

Olen vuonna-71 syntynyt kaarinalainen, joka on vanhempiensa mukaan ollut "koirahullu" jo 3-vuotiaasta lähtien. Aluksi jouduin tyytymään sukulaisten ja naapurien koirien ulkoiluttamiseen ja paijaamiseen, kunnes sain 13-vuotiaana oman koiran, cavalier kingcharlesinspanieli Pepsin (1984-1992). Pepsi osasi monia temppuja ja sen hyvän arkitottelevaisuuden takia sen kanssa oli helppo elää, mutta koiraharrastuksista en vielä siihen aikaan tiennyt mitään.

Naapurin tytön kanssa kävimme läheisellä tehtaan parkkipaikalla, jossa teimme koirien kanssa esterataa. Suunnittelimme mistä juoksemme, milloin koiran menevät aidan alta, milloin hyppäävät sen yli, kuinka pitkän matkan tasapainoilevat sen päällä jne. Kun näin ensimmäisen kerran agilityä -92, en voinut uskoa, että sellainen laji on oikeasti olemassa ja ihan siihen tarkoitettujen esteiden kanssa. Se oli menoa saman tien, eikä rakkaus agilityyn ole vähentynyt missään vaiheessa tämän 25 vuoden aikana.

Toinen koirani oli bordercollie Visse (1992-2006), josta tuli Suomen ensimmäinen kolmoisvalio bordercollie, agility-, tottelevaisuus- ja kansainvälinen muotovalio. Vissen kanssa suoritimme kokeita tai kilpailimme 10 eri koiraharrastuslajissa: agility, toko, jälki, haku, viesti, rauniot, flyball, näyttelyt, vesipelastus, paimennus. Siitä tuli innostus kennelnimeeni Decathlete's, mikä tarkoittaa Kymmenottelijan. Tuolla kennelnimellä on kasvatettu 7 pentuetta ja kasvateillamme on yli 50 valionarvoa eri harrastuslajeista.

Kolmas koirani oli oma kasvattini Tekla (synt. 1997-2012), josta tuli Suomen ensimmäinen neloisvalio bordercollie: agility-, toko-, käyttö- ja muotovalio. Teklasta tuli kuuro 6-vuotiaana ja jouduin opettelemaan agilityn kokonaan uudelleen. Ilman Teklan kuuroutumista, en tietäisi puoliakaan siitä mitä tiedän tänä päivänä koiran näkökulmasta, toiminnasta ja reagoinnista agilityssä. Tekla on ollut minun kouluttajani agilityssä. Vielä 10-vuotiaana kuurona mummonakin Tekla voitti agilitykilpailujen korkeimman luokan, jossa oli yli 70 osallistujaa. Tekla on ollut elämäni koira, enkä usko voivani enää koskaan saada niin tasapainoista ja hyvähermoista koiraa.

Neljäs koirani oli ensimmäinen urokseni, bordercollie Cosmo (synt. 1999-2012). Cosmosta tuli Suomen, Ruotsin ja Kansainvälinen agilityvalio ja Suomen ja Ruotsin tottelevaisuusvalio. Cosmon kanssa olin Suomen agilityn maajoukkueessa kolme vuotta, paras sijoituksemme oli MM-kisoissa yhdeksäs sija.

Viides koirani oli myöskin uros, bordecollie Hugo (synt. 01/04). Hugosta tuli agility- ja tottelevaisuusvalio. Se oli kahden vuoden ikäisenä SM-kisoissa viides. Hugo loukkasi valitettavan nuorena ranteensa, eikä voinut jatkaa agilityuraa. Hugo siirtyi tokon pariin ja Sini Hongon ohjaukseen.

Kuudes koirani oli jälleen oma kasvattini, bordercollie Hitti (synt 01/07). Hitti on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Kansainvälinen agilityvalio ja Suomen hyppy- ja tottelevaisuusvalio. Hitti on voittanut Pohjoismaiden Mestaruuden agilityssä kolmena vuonna peräkkäin (2009-2011) ja oli kolmas vuonna 2012. Hitti oli EO-joukkuekilpailun voittaneessa joukkueessa 2010 ja 2011 ja Hitti tuli toiseksi European Openin: yksilökilpailuissa 2011 ja voitti yksilö EO:n 2013. Viimeisenä kahtena kisavuotenaan Hitti teki yli 70 nollatulosta agilityn korkeimmassa luokassa per vuosi. Hitti on taivaanlahja, jota parempaa koiraa ei voisi toivoa kisakumppaniksi.

Janita & Hitti ja Omie Avoimissa SM-kisoissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen agilitykilpailuissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen Agility Festivaleilla Englannissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen ja harjoittelevat häiriötä pujottelussa

Janitan ja Jaakon agilityohjauskilpailut metsässä

Tämän hetken kisakoirani on bordercollie Fu (synt. 02/11), jonka toin Tsekeistä. Fu nousi agilityn III-luokkaan kuukaudessa kisaikään tulonsa jälkeen. Ensimmäisistä III-luokan kilpailuistaan se sai tuplanollan, voiton, agility- ja hyppysertin. Fu voitti Suomen Agilityliiton Ranking-listan 2013 ja tuli toiseksi 2014. Fu on kuulunut EO-joukkueeseen 2014-2017 ja MM-joukkueeseen 2014 ja 2016, jolloin se voitti hopeaa MM-joukkuekilpailussa. Fu voitti agilityn Suomen mestaruuden 2015 ja Suomen ensimmäiset halli-SM-kisat 2017.

Fun hakureissu ja olohuonetreeniä 7-9 viikon ikäisenä

Vuonna 2010 kilpailin puoli vuotta Elina Jänesniemen bordercollie Omien kanssa, kun Elinan jalka murtui. Voitimme Omien kanssa MM-karsinnat ja sijoituimme MM-kilpailuissa Saksassa kahdeksanneksi. Sinä vuonna sain Pohjoismaiden Mestaruus kilpailuissa kaksoisvoiton, kun Hitti voitti ja Omie tuli toiseksi. Omie oli myös ohjauksessani Avoimen Euroopan Mestaruuden voittaneessa joukkueessa.

Janitan ja Omien yhteinen kisataival 2010

Valio-titteleiden lisäksi koirillani on useita sijoituksia mm. SM-kisoissa ja voittoja Ranking listoissa. On ollut kunnia saada työskennellä kaikkien näiden toinen toistaan upeimpien koirien kanssa!

Tähtihetkiä kasvattajana on ollut SM-mitalien ja MM-edustusten lisäksi kasvateistamme koottujen joukkueiden voitot 2010 ja 2011 Avoimissa Euroopan Mestaruus kilpailuissa. On ollut sanoinkuvaamattoman hienoa seurata omien kasvattien menestystarinoita vuodesta toiseen upeiden ihmisten kanssa!

Vuoden 2011 joukkueessa olivat Jaakko & Zen ja Zenin kolme jälkeläistä; Janita & Hitti, Mikko & Sky ja Heidi-Maria ja Erre.

Olen kouluttanut koiria työkseni vuodesta 2000, jolloin valmistuin koiraterapeutiksi. Sitä ennen toimin kahdeksan vuotta aktiivina eri koiraseuroissa. Matkan varrelle on mahtunut paljon erilaisia töitä koirien parissa. Tänä päivänä kaikki muu on jäänyt omalta osaltani ja koulutan vain agilityä. Olemme avopuolisoni kanssa käyneet työn puolesta paljon ulkomailla ja uuden OneMind Dogs Arenan rakennuttamisen vuoksi päätimme jättää matkustelun. Oma lämmin agilityhalli on ollut haaveeni jo vuosia ja vihdoin haaveesta tuli totta marraskuussa 2011!

OMA KOKEMUS:

 • Kouluttanut koiranomeja 3 vuotta
 • Kouluttanut kymmeniä OneMind Dogsin agility coacheja eri puolille maailmaa.
 • Pitänyt kymmeniä pentu-, arkitottelevaisuus-, naksutin-, hieronta- ja ensiapukursseja
 • Kouluttanut kaikkia harrastuskurssiin kuuluvia lajeja (agility, toko, pk-tottis, jälki, haku, viesti, rauniot, vepe, flyball, näyttelyt, esineruutu)
 • Luennoinut ja kouluttanut Suomen lisäksi Eestissä, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Italiassa, Saksassa, Itävallassa, Argentiinassa, Japanissa, Espanjassa ja Tsekeissä
 • Toiminut mukana erilaisissa valmennusprojekteissa, kuten Tehotiimissä ja NextLevelissä
 • Pentutestannut kymmeniä pentueita eri roduista
 • Kouluttanut satoja ongelmakoiria
 • Hieronut koiria
 • Tehnyt neljä myyntivideota agilitystä ja ollut muokana tekemässä liikennevalistusvideota lapsille, Cosmo koulutiellä -videon muodossa
 • Kirjoittanut pentuoppaan Orionille
 • Pyörittänyt pari vuotta Treenirinkiä, netin kautta toimivaa agilitykoulutusta
 • Kirjoittanut kymmeniä koira-aiheisia artikkeleita lehtiin
 • Vastaillut radiossa, netissä ja lehdissä ongelmakysymyksiin
 • Toiminut tuomarina television Hurtta ja Stara - ohjelmassa
 • Toiminut Suomen Bordercolliet ja Australian Kelpiet yhdistyksen hallituksessa ja pentuvälittäjänä
 • Toiminut Littoisten Agility Warriors ry:n puheenjohtaja
 • Olen osakkaana OneMind Dogs'ssa.

OMA KOULUTUS:

 • Koiraterapeutti
 • Hieronta Akatemian koirien hierontakurssi
 • Maare Kaiperlan Tellington Touch kurssi
 • Agility- ja tokokoulutusohjaaja
 • Mental Sport - valmentajakoulutus

TYÖHARJOITTELUT:

 • Eläin osteopaatti Leena Piira
 • Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser
 • Eläinlääkäriasema Koira-KissaKlinikka

VALMENNETTAVIEN SAAVUTUKSIA:

 • Kolme MM-joukkuekultaa
 • MM joukkuehyppyradan voitto
 • MM yksilöhopea, neljäs ja viides sija
 • MM hyppyradan voitto
 • EO yksilövoitto ja hopea
 • Neljä EO-joukkuekultaa
 • Pohj.M yksilöhopeaa
 • Useita SM-mitaleita
 • Useita valionarvoja
 • Joka viikonloppu jossain päin Suomea kisavoittoja menee koulutettavillemme kaikissa säkäluokissa :)

Lähintä sydäntäni agilityn lisäksi on pentujen koulutus. Rakastan kouluttaa nuoria koiria sekä arkielämän haasteisiin, että agilityyn. Pennut ovat kuin avoimia kirjoja, joihin saa itse kirjoittaa tekstin ja muokata niiden käytöstä sellaiseksi kuin haluaa. On palkitsevaa nähdä niiden nopeaa oppimista. Agilityssä lempikoulutettaviani ovat aloittelevat harrastajat. On ihana tunne, kun joku "valaistuu" ja tajuaa mistä koko hommassa on kyse ja jokaisella harjoituskerralla opitaan jotain uutta, sitä iloa jaksaa katsoa joka päivä :)

Tärkeintä minulle kuitenkin kaikessa koirankoulutuksessa on reiluus koiraa kohtaan. Koiralta ei saa vaatia asioita, joita sille ei ole opetettu. Jos koira ei osaa jotain asiaa, on syytä katsoa peiliin, vika löytyy aina sieltä. Koirillamme on tiukat säännöt, mutta vastineeksi ne saavat luottamuksen myötä paljon vapautta. Yksikään koirani ei ole koskaan tapellut toisen koiran kanssa tai purrut ihmistä. Rakkautta ja rajoja - siinä minun mottoni onnelliseen yhteiselämään koiran kanssa!

Yhteydenotot: janita.leinonen@gmail.com