Janita Leinonen

Olen vuonna-71 syntynyt kaarinalainen, joka on vanhempiensa mukaan ollut "koirahullu" jo 3-vuotiaasta lähtien. Aluksi jouduin tyytymään sukulaisten ja naapurien koirien ulkoiluttamiseen ja paijaamiseen, kunnes sain 13-vuotiaana oman koiran, cavalier kingcharlesinspanieli Pepsin (1984-1992). Pepsi osasi monia temppuja ja sen hyvän arkitottelevaisuuden takia sen kanssa oli helppo elää, mutta koiraharrastuksista en vielä siihen aikaan tiennyt mitään.

Naapurin tytön kanssa kävimme läheisellä tehtaan parkkipaikalla, jossa teimme koirien kanssa esterataa. Suunnittelimme mistä juoksemme, milloin koiran menevät aidan alta, milloin hyppäävät sen yli, kuinka pitkän matkan tasapainoilevat sen päällä jne. Kun näin ensimmäisen kerran agilityä -92, en voinut uskoa, että sellainen laji on oikeasti olemassa ja ihan siihen tarkoitettujen esteiden kanssa. Se oli menoa saman tien, eikä rakkaus agilityyn ole vähentynyt missään vaiheessa tämän 30 vuoden aikana.

Toinen koirani oli bordercollie Visse (1992-2006), josta tuli Suomen ensimmäinen kolmoisvalio bordercollie, agility-, tottelevaisuus- ja kansainvälinen muotovalio. Vissen kanssa suoritimme kokeita tai kilpailimme 10 eri koiraharrastuslajissa: agility, toko, jälki, haku, viesti, rauniot, flyball, näyttelyt, vesipelastus, paimennus. Siitä tuli innostus kennelnimeeni Decathlete's, mikä tarkoittaa Kymmenottelijan. Tuolla kennelnimellä on kasvatettu 8 pentuetta ja kasvateillamme on yli 50 valionarvoa eri harrastuslajeista. Tähtihetkiä kasvattajana on ollut SM-mitalien ja MM-edustusten lisäksi kasvateistamme koottujen joukkueiden voitot 2010 ja 2011 Avoimissa Euroopan Mestaruus kilpailuissa. On ollut sanoinkuvaamattoman hienoa seurata omien kasvattien menestystarinoita vuodesta toiseen upeiden ihmisten kanssa!

Vuoden 2011 joukkueessa olivat Jaakko & Zen ja Zenin kolme jälkeläistä; Janita & Hitti, Mikko & Sky ja Heidi-Maria ja Erre.

Kolmas koirani oli oma kasvattini Tekla (synt. 1997-2012), josta tuli Suomen ensimmäinen neloisvalio bordercollie: agility-, toko-, käyttö- ja muotovalio. Teklasta tuli kuuro 6-vuotiaana ja jouduin opettelemaan agilityn kokonaan uudelleen. Ilman Teklan kuuroutumista, en tietäisi puoliakaan siitä mitä tiedän tänä päivänä koiran näkökulmasta, toiminnasta ja reagoinnista agilityssä. Tekla on ollut minun kouluttajani agilityssä. Vielä 10-vuotiaana kuurona mummonakin Tekla voitti agilitykilpailujen korkeimman luokan, jossa oli yli 70 osallistujaa. Tekla on ollut elämäni koira, enkä usko voivani enää koskaan saada niin tasapainoista ja hyvähermoista koiraa.

Neljäs koirani oli ensimmäinen urokseni, bordercollie Cosmo (1999-2012). Cosmosta tuli Suomen, Ruotsin ja Kansainvälinen agilityvalio ja Suomen ja Ruotsin tottelevaisuusvalio. Cosmon kanssa olin Suomen agilityn maajoukkueessa kolme vuotta, paras sijoituksemme oli MM-kisoissa yhdeksäs sija.

Viides koirani oli myöskin uros, bordecollie Hugo (2004-2017). Hugosta tuli agility- ja tottelevaisuusvalio. Se oli kahden vuoden ikäisenä SM-kisoissa viides. Hugo loukkasi valitettavan nuorena ranteensa, eikä voinut jatkaa agilityuraa. Hugo siirtyi tokon pariin ja Sini Hongon ohjaukseen.

Kuudes koirani oli jälleen oma kasvattini, bordercollie Hitti (2007-2020). Hitti nousi agilityn korkeimpaan kisaluokkaan vuorokaudessa kisaikään tulonsa jälkeen. Hitti on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Kansainvälinen agilityvalio ja Suomen hyppy- ja tottelevaisuusvalio. Hitti oli Suomen maajoukkueessa 2009-2014. Hitti on voittanut Pohjoismaiden Mestaruuden agilityssä kolmena vuonna peräkkäin (2009-2011) ja oli kolmas vuonna 2012. SM-kisoista tuli hopeaa 2009 ja pronssia 2010. AVO-SM kisoista tuli pronssia 2009 ja kultaa 2010. Hitti oli EO-joukkuekilpailun voittaneessa joukkueessa 2010 ja 2011 ja Hitti tuli toiseksi European Openin: yksilökilpailuissa 2011 ja voitti yksilö EO:n 2013. Hitti teki uransa aikana agilitykilpailuissa 325 nollaa. Hitti oli taivaanlahja ja sielunkumppanini, jota parempaa koiraa ei olisi voinut toivoa kisakumppaniksi. Tärkein ominaisuus Hitissä oli kuitenkin sen kiltteys, se otti aina perheemme uudet pennut vastaan ja oli niiden tuki ja turva. Hitille ei koskaan tarvinnut sanoa "ei", se oli kuin ihmisenmieli <3

Janita & Hitti ja Omie Avoimissa SM-kisoissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen agilitykilpailuissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen Agility Festivaleilla Englannissa

Janita & Hitti ja Jaakko & Zen ja harjoittelevat häiriötä pujottelussa

Janitan ja Jaakon agilityohjauskilpailut metsässä

Seitsemäs kisakoirani oli bordercollie Fu (synt. 02/11), jonka toin Tsekeistä. Fu nousi agilityn III-luokkaan kuukaudessa kisaikään tulonsa jälkeen. Ensimmäisistä III-luokan kilpailuistaan se sai tuplanollan, voiton, agility- ja hyppysertin. Fu voitti Suomen Agilityliiton Ranking-listan 2013 ja tuli toiseksi 2014. Fu on kuulunut EO-joukkueeseen 2014-2018 ja MM-joukkueeseen 2014, 2016-2019. Fulla on EO-joukkuekultaa vuodelta 2017, MM-joukkuehopea 2017 ja MM-joukkuepronssi 2018. Fu voitti agilityn Suomen mestaruuden 2015 ja 2019, avoimen Suomen Mestaruuden 2018 ja Suomen kahdet ensimmäiset halli-SM-kisat vuosina 2017 ja 2018. Vuonna 2018 Fu osallistui avoimiin MM-kilpailuihin, jossa se sai yksilö pronssia Gamblersissa ja Gamesissa. Vuonna 2019 Fu voitti Gamesin, Snookerin ja Gamblersin Suomenmestaruudet. Agilityliitto julkaisi oman rankinglistansa vuonna 2016. Fu oli ensimmäinen koira, joka sai listalla täydet pisteet ja se piti sen jälkeen täydet pisteet ja rankingin maxikoirien 1. sijan tauotta kisauransa loppuun asti vuoteen 2020.

Fun hakureissu ja olohuonetreeniä 7-9 viikon ikäisenä

Kahdeksas koirani oli medikokoinen bordercollie MiG (synt. 11/14). Mig tuli Venäjältä. Se jäi valitettavasti auton alle 6 kk ikäisenä ollessaan hoidossa koulutusreissumme ajan. Migillä murtui lantio kolmeen osaan ja lantio jäi pysyvästi vinoksi, minkä vuoksi se ei koskaan pystynyt etenemään ja hyppäämään normaalisti. Mig kuitenkin kisasi agilityssä puutteistaan huolimatta ja voitti mm. Suomen Mestaruuden 2018 ja sai vuonna 2019 hopeaa Gamesin ja Snookerin SM-kisoissa ja pronssia Gamblersin SM-kisoissa. Migillä oli myös täydet pisteet ja 1 sija medikoirien rankinglistalla.

Viimeisin kisakoirani on ollut bordercollie Naxu (synt. 05/19). Naxullakin on ollut täydet pisteet ja 1. sija ranking-listalla. Naxun kanssa olemme harjoitelleet ohjaamaan kauempaa, koska oma ikä alkaa jo laittaa rajoitteita koiran mukana juoksemiseen. Naxu onkin taitavin kaikista koiristani, se osaa tehdä asiat todella kaukana ohjaajasta, mutta toimii myös lähellä ohjaajaa eli sen ohjaaja- ja estefocus ovat täydellisessä tasapainossa. Naxun kanssa jokainen treenikerta on vain niin siistiä, aina hämmästyn miten se voikin osata ja ymmärtää ihan kaiken. Vuonna 2022 Naxu voitti Snookerin Suomenmestaruuden ja sai Gamblerissä pronssia. Koronatauon aikana oma into kisaamiseen hiipui, mutta kesti tovin luopua omasta "kisaaja-identiteetistä", että siitä uskomuksesta, että minun kuuluu tai olisi pakko kisata. Vuonna 2023 Naxu pääsi Suomen maajoukkueeseen (Pohj.M, EO ja MM), mutta päätin siirtyä kisatauolle ja jätimme osallistumatta mihinkään noista arvokisoista. Minusta ihaninta on treenata, kun saa kokeilla erilaisia ohjausvaihtoehtoja. Naxu saa siis juosta tuomareiden haastavimpia ratoja tästä eteenpäin vain treeneissä.

Fb-sivuillani on julkisesti nähtävillä useita Naxun harjoitusvideoita.

Vuonna 2010 kilpailin puoli vuotta Elina Jänesniemen bordercollie Omien kanssa, kun Elinan jalka murtui. Voitimme Omien kanssa MM-karsinnat ja sijoituimme MM-kilpailuissa Saksassa kahdeksanneksi. Sinä vuonna sain Pohjoismaiden Mestaruus kilpailuissa kaksoisvoiton, kun Hitti voitti ja Omie tuli toiseksi. Omie oli myös ohjauksessani Avoimen Euroopan Mestaruuden voittaneessa joukkueessa.

Janitan ja Omien yhteinen kisataival 2010

KOULUTTAJANA

Olen kouluttanut koiria työkseni vuodesta 2000, jolloin valmistuin koiraterapeutiksi. Sitä ennen toimin kahdeksan vuotta aktiivina eri koiraseuroissa. Matkan varrelle on mahtunut paljon erilaisia töitä koirien parissa. Tänä päivänä kaikki muu on jäänyt omalta osaltani ja koulutan vain agilityä. Olemme avopuolisoni kanssa käyneet työn puolesta paljon ulkomailla ja uuden OneMind Dogs Arenan rakennuttamisen vuoksi päätimme jättää matkustelun. Oma lämmin agilityhalli on ollut haaveeni jo vuosia ja vihdoin haaveesta tuli totta marraskuussa 2011!

OMA KOKEMUS:

 • Kouluttanut koiranomeja 3 vuotta
 • Kouluttanut kymmeniä OneMind Dogsin agility coacheja eri puolille maailmaa.
 • Pitänyt kymmeniä pentu-, arkitottelevaisuus-, naksutin-, hieronta- ja ensiapukursseja
 • Kouluttanut kaikkia harrastuskurssiin kuuluvia lajeja (agility, toko, pk-tottis, jälki, haku, viesti, rauniot, vepe, flyball, näyttelyt, esineruutu)
 • Luennoinut ja kouluttanut Suomen lisäksi Virossa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Tsekeissä, Unkarissa, Hollannissa, Belgiassa, Italiassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Usassa, Kanadassa, Meksikossa, Argentiinassa ja Japanissa.
 • Toiminut mukana erilaisissa valmennusprojekteissa, kuten Tehotiimissä ja NextLevelissä
 • Pentutestannut satoja pentueita eri roduista
 • Kouluttanut satoja ongelmakoiria
 • Hieronut koiria
 • Tehnyt neljä myyntivideota agilitystä ja ollut muokana tekemässä liikennevalistusvideota lapsille, Cosmo koulutiellä -videon muodossa
 • Kirjoittanut pentuoppaan Orionille
 • Pyörittänyt pari vuotta Treenirinkiä, netin kautta toimivaa agilitykoulutusta
 • Kirjoittanut kymmeniä koira-aiheisia artikkeleita lehtiin
 • Vastaillut radiossa, netissä ja lehdissä ongelmakysymyksiin
 • Toiminut tuomarina television Hurtta ja Stara - ohjelmassa
 • Toiminut Suomen Bordercolliet ja Australian Kelpiet yhdistyksen hallituksessa ja pentuvälittäjänä
 • Toiminut Littoisten Agility Warriors ry:n puheenjohtaja
 • Olen osakkaana OneMind Dogs'ssa.
 • Lehdistön valitsema Vuoden Agilityurheilija 2019
 • Vetänyt useita mentaalipuolen online-koulutuksia kilpailijoille ja kouluttajille

OMA KOULUTUS:

 • Koiraterapeutti
 • Hieronta Akatemian koirien hierontakurssi
 • Maare Kaiperlan Tellington Touch kurssi
 • Agility- ja tokokoulutusohjaaja
 • Mental Sport - valmentajakoulutus

TYÖHARJOITTELUT:

 • Eläin osteopaatti Leena Piira
 • Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser
 • Eläinlääkäriasema Koira-KissaKlinikka

VALMENNETTAVIEN SAAVUTUKSIA:

 • MM- yksilö- ja joukkuemitaleja
 • European Open yksilö- ja joukkuemitaleja
 • Pohj.M yksilömitaleita
 • Useita SM-mitalisijoituksia
 • Useita valionarvoja
 • Joka viikonloppu jossain päin Suomea kisavoittoja menee koulutettavillemme kaikissa säkäluokissa :)

Lähintä sydäntäni agilityn lisäksi on pentujen koulutus. Rakastan kouluttaa nuoria koiria sekä arkielämän haasteisiin, että agilityyn. Pennut ovat kuin avoimia kirjoja, joihin saa itse kirjoittaa tekstin ja muokata niiden käytöstä sellaiseksi kuin haluaa. On palkitsevaa nähdä niiden nopeaa oppimista. Vahvuuteni kouluttajana on nähdä agility koiran näkökulmasta. Tiedän kuinka koira ajattelee, miten se lukee eri ohjauselementtejä ja mitä se tulee tekemään ohjaajan tehdessä tietyllä tavalla. Usein luotan enemmän koirien taitoihin ja tekemiseen, kuin niiden omat ohjaajat, koska näen agilityn niiden silmin ja tiedän mikä on niille helppoa tai vaikeaa. Koirankoulutuksellisesti on vaativa kouluttaja, koira pitää palkata oikea-aikaisesti ja sillä palkalla mikä koiraa eniten motivoi. Agilityssä lempikoulutettaviani ovat aloittelevat harrastajat. On ihana tunne, kun joku "valaistuu" ja tajuaa mistä koko hommassa on kyse ja jokaisella harjoituskerralla opitaan jotain uutta, sitä iloa jaksaa katsoa joka päivä :)

Tärkeintä minulle kuitenkin kaikessa koirankoulutuksessa on reiluus koiraa kohtaan. Koiralta ei saa vaatia asioita, joita sille ei ole opetettu. Jos koira ei osaa jotain asiaa, on syytä katsoa peiliin, vika löytyy aina sieltä.

Yhteydenotot: janita.leinonen@gmail.com