Henkinen valmentautuminen

KUKAPA HALUAISI TALON ILMAN KATTOA?

Agilitykoiran koulutusta voidaan verrata talonrakennukseen.

Maapohja, jolle aletaan rakentaa on ohjaajan suhde koiraan, motivaation luominen agilityn tekemiseen ja esteiden opettaminen koiralle. Mitä huonommin joku näistä osa-alueita toimii, sitä savisemmalle pohjalle alamme taloamme rakentaa. Kun esteet opetetaan niin, että koira suorittaa esteen virheettömästi ohjaajan tehdessä mitä tahansa, on paalutus kunnossa ja talomme pystyy pystyssä pitkään. Mutapohjalle rakennettu talo kaatuu ennemmin tai myöhemmin.

Talomme kivijalkana toimivat erilaiset ohjaustekniikat. Tekniikoiden myötä ohjaaja oppii tuntemaan kuinka oma koira reagoi erilaisiin ohjauksiin ja koira oppii lukemaan paremmin ohjaajan ohjauksia, kun se on koulutettu monipuolisesti. Tekniikat ovat samalla työkalupakkimme. Mitä useampia työkaluja on käytössä, sitä helpommin saamme eri työvaiheet tehtyä ja sitä helpompi meidän on suoritua kaikenlaisista radoista.

Itse talo on radanlukutaitomme. Kuinka hyvin osaamme lukea rataa ja käyttää hyväksemme koiran estevarmuutta ja opittuja tekniikoita. Pyörösahan omistamisesta ei ole hyötyä, jos ei sitä osaa käyttää... Tekniikoiden osaamisestakaan ei ole hyötyä, jos niitä ei osaa käyttää oikeassa paikassa. Talon sisustus määräytyy ohjaajan ja koiran mukaan. Jokaisella on omat mieltymyksensä lempiohjauksista, joihin tietysti vaikuttavat osaltaan myös koiran nopeus ja ohjaajan liikunnalliset taidot.

Enää talostamme puuttuu katto. Ja tämä onkin herkin alue vaurioitumaan tuulessa ja tuiskussa. Olen työskennellyt kymmenien huippuagilitaajien kanssa ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kaikkien kattoa saa korjailla vähän väliä, kun pellit lentelevät. Katto on siis oma päänuppimme ja henkinen vahvuutemme. Vaikka kerran saisi katon kuntoon, sitä pitää säännöllisesti paikkailla ja siitä täytyy pitää jatkuvasti huolta, ettei vesi ja ajatusmadot pääsisi tulemaan katon läpi.

Jo seitsemän seinähullua oppivat aikoinaan, että pimeässä talossa on kurja asustaa. Säkillä ei valoa saada sisään kannettua, joten taloomme tarvitaan myös ovi ja ikkunoita. Ne avaavat uuden valoisan maailman talon ulkopuolelle. Talo ilman ovea ja ikkunoita tarkoittaa agilityssä sulkeutumista omaan mukavuusalueeseensa, yritetään vältellä virheitä, eikä uskota omaan tekemiseen. Sitä tunnetta kun uskaltaa tehdä kilpailuissa sitä mitä on treeneissä harjoitellut, ei voi turvallisuusalueella kokea. Kun pääsy ulkomaailmaan löytyy, ei uloskäyntiä halua enää koskaan sulkea.

Onko sinun agilitytalosi katto kunnossa? Mentaali-perjantaisin käydään läpi MentalSportin työkaluja, joista itse olen hyötynyt agilityssä ja omassa arkielämässä. Nämä taidot pitäisi opettaa jo koulussa ihan jokaiselle, riippumatta siitä kilpaileeko myöhemmin jossain lajissa.

"Think you can, think you can't; either way, you'll be right."
- Henry Ford

Mentaalijuttuja luentona, käytännönharjoituksina tai yksityistunteina.
Ota yhteyttä: janita.leinonen@gmail.com